Het eerlijke verhaal voor scholen. Wat kost dat nou eigenlijk, zonnepanelen?

E-mailadres Afdrukken

De directeur kijkt met verbazing naar zijn grijze stroomrekening. Ze kochten vorig jaar zonnepanelen en zijn 80% per jaar zelf op gaan wekken. Hun oude stroomrekening was € 5.000 p.j. Hij verwachtte dat zijn nieuwe stroomrekening nog maar € 1.000 zou zijn (immers 20% van € 5.000). Maar toch ligt er nu een rekening voor hem van € 1.540. Waar komt dat grote verschil vandaan?


De werkelijke kosten voor verduurzaming bij scholen is lang niet altijd inzichtelijk. Hoewel nuances en diepgaande kennis nodig is om de juiste business case op te stellen, biedt een simpele rekensom inzicht in de te verwachte kosten:


Jaarlijkse stroomkosten na verduurzaming = kosten zonne-energiea + (reststroomb * € 0,22c)


a. Er zijn vele manieren voor een school om zonnepanelen te financieren: zelf investeren, ESCO, financial lease of een combinatie. De beste oplossing is afhankelijk van de wensen en mogelijkheden die een school (of stichting) heeft. Het meeste voordeel wordt behaald door eigen middelen in te zetten. Dat is immers altijd goedkoper dan geld lenen. Maar ook zonder eigen middelen ontstaat financieel voordeel ten opzichte van niets doen (en dus grijze stroom blijven gebruiken). Daarbij doet de school er goed aan om de verborgen kosten transparant te krijgen. Deze verborgen kosten bestaan uit overnamekosten, omvormervervanging, onderhoudskosten, rendementsverlies en vastrecht-verzwaring.

b. De reststroom is de hoeveelheid grijze kWh die de school moet afnemen ná verduurzaming. Stel dat de school 35.000 kWh stroom per jaar gebruikt en 28.000 kWh zelf opwekt. Dan houdt de school dus 7.000 kWh reststroom over per jaar.

c. Deze reststroom kost een school 22 cent per kWh. Dit lijkt een abnormaal hoog bedrag. Er wordt toch altijd geschreven over gemiddelde kWh prijs voor scholen rond de 15 cent? Hoe kan dat?

Belastingschijven die steeds goedkoper worden
In tegenstelling tot de inkomstenbelasting, betalen we in Nederland steeds minder energiebelasting als we meer gaan gebruiken. Een ander vreemd gegeven is dat de energiebelastingschijven bestaan uit vaste bedragen in plaats van percentages. Hierdoor weten we dat scholen in Nederland voor de eerste 10.000 kWh die ze gebruiken € 2.200,- per jaar betalen.
De kosten voor reststroom zorgt voor een groot verschil tussen de verwachte jaarlijkse kosten na verduurzamen en de werkelijke kosten achteraf. 

Hoeveel is 1 zonne-kWh waard?
Onderstaande grafiek laat zien dat elke kWh zonnestroom een andere waarde krijgt afhankelijk van de hoeveelheid die de school opwekt. Als een school energie bespaart of opwekt, begint zij met besparen vanaf de bovenkant. Bijvoorbeeld van 35.000 kWh naar 25.000 kWh. Omdat deze stroom in de tweede belastingschijf valt, zijn de zonne-kWh 13 cent per stuk waard. Deze vermindering van 10.000 kWh grijze stroom, levert de school een besparing van € 1.300 per jaar. Pas zodra de school zover bespaart dat de zonnestroom de eerste 10.000 kWh opwekt, bespaart zij de dure kilowaturen van 22 cent.

Stroomneutraal
Door deze dure reststroom te vermijden, is een stroomneutrale school het meest voordelig uit. Voor de meeste scholen biedt het dak niet voldoende ruimte om haar gehele verbruik op te wekken. Naast deze beperking is het ook economisch geen voor de hand liggende oplossing om alleen groen op te wekken. Stroombesparing via LED verlichting is voordeliger dan opwekken via zonnepanelen. Eerst besparen met LED verlichting in combinatie met opwekken via zonnepanelen, maakt een stroomneutrale school haalbaar. En stroomneutrale scholen leveren de grootste bijdrage aan milieudoelstellingen.

Zonnestroom geeft zekerheid
Als een school kiest voor zonnepanelen, koopt de school in feite haar eigen energiefabriek. Ze krijgt de zekerheid van energielevering en daarmee zekerheid over de kosten. Als van te voren de werkelijke kosten in beeld zijn gebracht, kan de school een weloverwogen beslissing nemen zonder verrassingen achteraf. Het eerlijke verhaal overbrengen naar scholen zodat zij deze keuze maken, is het doel van Slim opgewekt. Op deze manier heeft het Gelders initiatief inmiddels 39 scholen in Nederland verduurzaamd.

Meer informatie
Rob Wieggers | Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. | 06 - 41242261

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Advertentie

november uitgave

Partners