Scoor hogere cijfers met betere verlichting

E-mailadres Afdrukken

Beter scoren tijdens lessen, proefwerken en toetsen en een prettigere leeromgeving voor uw leerlingen? Goede verlichting is hiervoor een belangrijke voorwaarde. Dit blijkt uit diverse onderzoeken naar de relatie tussen verlichting in het onderwijsgebouw en de leerprestaties. Hoogwaardige LED-verlichting in combinatie met intelligente lichtsturing bespaart ook nog eens op uw energiekosten, ontziet het milieu en geeft uw school een groen en duurzaam imago. “Maar eigenlijk wil je in het onderwijs helemaal niet bezig zijn met deze ogenschijnlijke randzaken”, vertellen Willem Dammers en Aris Bakker die samen het directieteam vormen van TRILUX Benelux.

LED als nieuwe standaard
LED staat algemeen bekend als energiezuinig en goed te dimensioneren. TRILUX, een Duits familiebedrijf dat al ruim honderd jaar wereldwijd actief is in de professionele verlichtingsmarkt, biedt een breed scala aan integrale oplossingen in alle soorten en maten. “De technologische mogelijkheden op basis van LED zijn voor TRILUX geen issue. Wij bieden maatwerkoplossingen voor alle toepassingsgebieden”, aldus Bakker. “Onze grote toegevoegde waarde ligt in de grote keuzevrijheid in lichtoplossingen, met inbegrip van financiering en lange termijn instandhouding. Kortom: volledige ontzorging. Wij verzorgen uw licht en u kan zich focussen op de voor u belangrijkste zaak: de leerlingen.”

Leerlingen op plaats 1
Op plaats één in het onderwijs komen de leerlingen. Dammers vervolgt. “Er wordt vaak niet gekeken naar de verlichting. Licht is licht en het is er gewoon. Het komt met enige regelmaat voor dat wij voor een project worden ingeschakeld, waarbij het lichtniveau in de klaslokalen ver onder de maat is. Er wordt vaak niet stil gestaan bij het feit dat de verlichting zo’n grote invloed heeft op het concentratievermogen en het welbevinden van de leerlingen. Daar ligt dan ook onze expertise, wij werken graag als partner mee aan het juiste licht in uw onderwijsgebouw.”

Bakker haakt in: “Daarin kunnen wij heel ver gaan. Van basis LED-verlichtingsoplossingen, die overigens al een enorme boost aan een klaslokaal geven, tot intuïtieve activerende verlichting. Vooral de activerende verlichting biedt veel nieuwe mogelijkheden. Hiermee kan, aan de hand van de verlichting, zeer eenvoudig de sfeer in iedere afzonderlijke ruimte worden bepaald. Afhankelijk van de inspanning die van de leerlingen wordt verlangd, kan de verlichting tijdens een proefwerk worden ingesteld op een hogere blauwwaarde zodat de leerlingen beter geconcentreerd zijn. Na afloop kan de leerkracht met een simpele druk op de knop switchen naar rustgevend warm licht om de spanning van de toets weg te nemen en de les te vervolgen. Dit klinkt allemaal wat sciencefictionachtig, maar de techniek is bewezen effectief.”

De besparing ligt voor het oprapen
Naast het feit dat de verlichting natuurlijk goed moet zijn voor het welbehagen van de leerlingen, moet het ook een zo klein mogelijk kostenpost vormen. Dammers: “Toch zien wij dat in een gemiddeld Nederlands onderwijsgebouw de verlichting verantwoordelijk is voor bijna 75% van het totale energieverbruik.”

“Het besparingspotentieel zit voor een deel in het overstappen op de zéér efficiënte LED-technologie. Ter vergelijk: Een tl-buis straalt 75% warmte uit en zorgt voor 25% licht. Bij LED ligt die verdeling op 50/50. Daarnaast is LED dimbaar tot 1% van de lichtintensiteit, waardoor deze minder energie verbruikt.”

De grootste winst kan worden behaald in het toepassen van de juiste lichtregelingen. Bakker: “Denk dan aan daglichtregeling, waarbij de verlichting alleen brandt als er onvoldoende daglicht binnenkomt. Maar bijvoorbeeld ook aanwezigheidsdetectie. Want hoe vaak komt het wel niet voor dat men vergeet de verlichting uit te doen in de sanitaire voorzieningen, de gymzaal of in een magazijn. ”

Lichtmanagement wordt kinderspel

Een lichtmanagementsysteem ontwikkelen dat eenvoudig is voor lichtplanner, installateur en eindgebruiker. Met deze uitdaging zijn lichtspecialist TRILUX en sensorspecialist STEINEL aan het werk gegaan. Eindresultaat van deze gezamenlijke ontwikkeling: Livelink. Een systeem waarmee lichtmanagement kinderspel wordt.

Voor onder meer een klaslokaal biedt LiveLink een standaard oplossing met voorgeprogrammeerde instellingen op het gebied van daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie. Het systeem past uit zichzelf de verlichtingsintensiteit aan in de ruimte. Maar ook specifieke verlichtingsscenes typisch voor het klaslokaal zijn reeds vooraf ingesteld. Bij presentaties, film kijken of gewoon klaswerk biedt het systeem zodoende de juiste verlichtingsintensiteit aan de raam-, bord- en wandzijde. Met een simpele druk op de knop kies je de gewenste instelling voor dat moment.

Niet langer investeren in verlichting, alleen gebruiken
TRILUX denkt graag op elk denkbaar niveau met de eindgebruikers mee. “Daartoe hebben wij onlangs een nieuw concept gelanceerd: Light As A Managed Service (LAAMS)”, aldus Bakker. ”Kortweg betekend dit dat u niet langer investeert in de verlichtingsinstallatie, dat doet TRILUX voor u. Zonder voorinvestering plukt u wél direct de vruchten plukt van de lagere energiekosten. Met LAAMS heeft u geen omkijken meer naar de installatie en mogelijke vervangings- of onderhoudskosten, dit wordt door TRILUX geregeld op basis van het afgesproken serviceniveau. Als gebruiker betaald u ‘bedrag x’ per maand en gebruikt u het product licht. De verlichting wordt uiteraard duurzaam geproduceerd. Componenten die tijdens de gebruiksperiode worden uitgewisseld worden hergebruikt. Aan het einde van de contractperiode (na bv 5, 10 of 15 jaar) wordt de gehele installatie verwijderd en gerecycled- of aan de gebruiker overgedragen.”

Laat u overtuigen via www.ScholenVerdienenBeter.nl of neem contact op met één van onze verlichtingsspecialisten in Amersfoort, telefoon 033 - 4557710, e-mail Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

laatste uitgave