Trilux levert duurzaam en energiebesparend verlichtingssysteem voor brede school De Koningslinde

E-mailadres Afdrukken

Margriet van der Ploeg, directeur De Koningslinde, is zeer te spreken over het verlichtingssysteem van Trilux. “Het ziet er mooi en strak uit en geeft warm licht. Bovendien zorgen de bewegingssensoren ervoor dat leraren nooit meer per ongeluk het licht laten branden in hun lokalen, het systeem gaat na een paar minuten namelijk vanzelf uit.”

V.l.n.r.: Ton van der Meer (installateur), Margriet van der Ploeg (directeur De Koningslinde) en Richard Westerhof (lichtadviseur Trilux)


Brede school De Koningslinde, mede gerealiseerd door aannemer Slingerland Bouw, opende in september de deuren van het gloednieuwe, ultramoderne schoolgebouw. Na vier decennia in een semi-permanent schoolgebouw zonder gevelisolatie is een nieuwe tijd aangebroken. “In het oude pand hadden we maandelijkse energiekosten waar je een riant huis voor kunt huren. In onze nieuwe situatie hebben we die kosten gelukkig voor een belangrijk deel teruggedrongen.”

Energiezuinig systeem
Zonnepanelen op het dak zorgen voor lagere energiekosten, maar de grootste winst wordt behaald met de nieuwe LED-armaturen van Trilux. “Verlichting is in het onderwijs de grootste energieverslinder”, weet Richard Westerhof, lichtadviseur voor Trilux. Van het lager onderwijs is bekend dat de verlichting tussen de 65 en 75 procent van het totaal stroomverbruik van de school uitmaakt. Voor het hoger onderwijs ligt het aandeel van de verlichting tussen de 55 en 60 procent. “Met onze nieuwe LED-armaturen wordt er zelfs tot 75 procent bespaard op de energiekosten voor verlichting. Onze huidige LED armaturen hebben namelijk een hogere efficiëntie dan voorgaande LED-systemen en zijn dus nog zuiniger.”


Alle verlichtingsarmaturen, zonnepanelen en andere technische installaties zijn geïnstalleerd door Brian Franken Technieken. Zo ook de sensoren in de klaslokalen en kantoorruimtes die het daglicht meten en de verlichting hier op aanpassen. “Elke sensor heeft een normwaarde”, vertelt Westerhof. “Voor een lokaal is dat 300 lux en voor een kantoor 500 lux, zodra de sensor meet dat je dat aantal lux haalt met het licht van buiten gaat het systeem uit. Daarmee bespaar je in het voorjaar en in de zomermaanden behoorlijk op de energiekosten.” Ook de aanwezigheidssensor zorgt volgens Westerhof voor een behoorlijke besparing. “Nog veel te vaak blijven lampen aan in lokalen die helemaal niet gebruikt worden, dat voorkom je met dit systeem. Maar het mooiste aan deze armaturen is dat ze wel 50.000 uur mee gaan, dan heb je het al snel over twintig jaar of meer.”

 

Brede school de Koningslinde valt onder het bestuur van PCO Gelderse Vallei. De school biedt ruimte aan tweehonderd leerlingen. Daarnaast is in het gebouw kinderopvang, buitenschoolse opvang en peuteropvang gerealiseerd. Ook verhuurt de school ruimtes aan verenigingen en instellingen uit de buurt om zo een wijkfunctie te creëren. Het nieuwe schoolgebouw, mede gerealiseerd door Slingerland Bouw, dat in september 2014 openging, heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Mede daarom werd gekozen voor het LED-verlichtingssysteem van Trilux dat geïnstalleerd werd door Brian Franken Technieken.

Ontwikkelingen in LED-verlichting
Tegen de tijd dat de LED-armaturen aan vervanging toe zijn, zullen niet de armaturen, maar hele panelen vervangen worden, verwacht Westerhof. “Over twintig jaar zijn die gegarandeerd weer de helft zuiniger en de helft goedkoper. De ontwikkelingen in LED-verlichting gaan zo snel, over twintig jaar zal dit systeem zijn verouderd en zal er een nieuw systeem zijn, dat nog veel zuiniger is. Daardoor ontstaat een hele nieuwe manier van denken. We gaan niet meer simpel een lampje vervangen, maar hele systemen. Ook voor installateurs ontstaat er zodoende een nieuw spel.”

LED-verlichting heeft zich de laatste jaren behoorlijk bewezen waardoor steeds meer scholen overgaan op deze energiezuinige vorm van verlichting. Westerhof: “We zien de laatste jaren een enorme groei in de verkoop van LED-armaturen. In 2006 zijn we bij Trilux begonnen met de ontwikkeling van deze armaturen, maar in 2010 bestond slechtst 2 procent van onze verkochte producten uit LED-verlichting. Tussen 2010 en 2014 hebben we de sprong naar meer dan 40 procent gemaakt. De verwachting is dat in 2020 zeker 90 procent van de verkochte verlichting LED zal zijn. Waarschijnlijk zelfs meer, want de voorspellingen worden elk jaar weer ingehaald.”

Trilux in het onderwijs
Trilux timmert echt aan de weg in het onderwijs. “We verzorgen al jaren totale verlichtingsoplossingen in zowel het basis-, voortgezet- als het hoger en universitair onderwijs en hebben al meer dan 190 onderwijsinstellingen van onze systemen voorzien. Kortom een hele waslijst aan referentieprojecten. We zijn echt een grote speler in de markt geworden, de nummer drie in Europa.” Van der Ploeg begrijpt wel waarom steeds meer scholen voor Trilux en dan met name voor hun LED-verlichting kiezen. “Het is in aanschaf wel iets duurder dan gewone verlichting, maar je bespaart er enorm mee op de energiekosten. Bovendien geven deze LED-armaturen heel prettig, warm licht.”

Westerhof kan dat alleen maar onderschrijven. “Vroeger had LED de naam koud, kil licht te geven, maar dat is met de huidige technieken al lang niet meer zo. Blauwe LED’s worden behandeld met fluorescentiepoeders of met coatings om een warmere kleur te krijgen. Dit in combinatie met onze micro prismatische afscherming zorgt voor een hoge efficiënte en prettig helder licht. Het licht voelt heel vriendelijk aan en komt dicht in de buurt van daglicht,dat komt de concentratie van leerlingen en leerkrachten ten goede. Mensen presteren nu eenmaal beter onder goede lichtomstandigheden.”

Scoor hogere cijfers met betere verlichting
Uit uitgebreide onderzoeken is gebleken dat goede verlichting in het onderwijs tot een verhoogde concentratie van leerlingen en leraren leidt. Door gebruik te maken van slimme verlichtingsoplossingen (Human Centric Lighting) verhoogt Trilux niet alleen het lichtcomfort, maar verlaagt tegelijkertijd het energiegebruik. Daarbij zijn besparingen tot wel 75 procent op de totale elektriciteitskosten mogelijk. Trilux biedt daarvoor een keur aan mogelijke verlichtingsoplossingen voor klaslokalen. Van in- en opbouwarmaturen tot zwevende verlichtingsmodules. Al deze armaturen zijn zeer efficiënt en uitgerust met de nieuwste generatie optieken. Ook voor aanvullende verlichting, bijvoorbeeld in gangen, heeft Trilux een passende oplossing. In bijna alle gevallen kunnen de armaturen worden voorzien van dimregeling, daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie. Bovendien berekent Trilux desgewenst de mogelijke energie- en kostenbesparing voor een onderwijsinstelling.


Kijk op www.scholenverdienenbeter.nl voor een compleet overzicht van de referenties van Trilux in het onderwijs.
 

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Advertentie

September uitgave

Partners