Quinten Stern: "Door de luchtzuiverende lampen halveert het aantal klachten over binnenklimaat"

E-mailadres Afdrukken

Hoofdpijn, tranende ogen en geïrriteerde luchtwegen worden veroorzaakt door een slechte verlichting en door stofdeeltjes, bacteriën en schimmels in de lucht. Die vervuiling is tegen te gaan door te ventileren. Het bedrijf Pure Delight pakt de vervuiling in de lucht op een andere manier aan: met luchtzuiverende lampen. Quinten Stern: “Waar onze lampen worden gebruikt neemt het aantal klachten met de helft af, voor slechts tien procent van de kosten van een ventilatiesysteem.”

Goed schoonmaken en voldoende ventileren vormen de basis voor een goed binnenklimaat in de klas. Maar de schoonmaak in scholen laat vaak te wensen over en op veel scholen wordt om uiteenlopende redenen onvoldoende geventileerd. Met als gevolg dat de lucht een te grote concentratie aan schimmels, bacteriën en fijnstof bevat. Dat zijn de veroorzakers van sick building-achtige klachten. Quinten Stern van Pure Delight is ervan overtuigd dat zijn bedrijf veel scholen kan helpen. “Wij weten uit onderzoek dat onze lampen een positief effect hebben op mensen met dergelijke klachten. Wat je met ventileren doet is het verdunnen van de lucht, dus je probeert concentraties vervuiling te verminderen. Dat doen wij ook, maar dan op een andere manier.”

Luchtzuiverende lampen

Pure Delight levert energiebesparende lampen en TL-buizen die bijzondere effecten hebben op het binnenmilieu. De samenstelling van het licht dat de lampen produceren zorgen ervoor dat mensen actiever en alerter zijn. Maar het is vooral opmerkelijk dat de lampen rook, stof, pollen, schimmels en bacteriën uit de lucht verwijderen. Daardoor verminderen de symptomen van hooikoorts, astma, bronchitis, stress en ADHD. Mensen ervaren bovendien dat ze minder last hebben van vermoeidheid.

De TL-buizen zuiveren de lucht door middel van fotokatalyse; de spaarlampen zijn voorzien van een ionisator. Het effect daarvan is dat fijnstof in de lucht neerslaat, bacteriën uitdrogen en vluchtige stoffen worden afgebroken in onschadelijke stoffen als CO2 en water. De zuivering van de lucht en verminderde klachten door luchtwegproblemen die hiervan het gevolg zijn leiden tot een verhoging van de arbeidsproductiviteit tot 15% en een verlaging van het ziekteverzuim tot 2%.

CO2 onjuiste indicator

In Nederland is er uit budgettair oogpunt voor gekozen om door de mens uitgeademde CO2 als indicator te gebruiken voor de kwaliteit van het binnenklimaat. Die uitgeademde lucht bevat CO2, bacteriën, virussen en dergelijke. Niet de CO2, maar de bacteriën zijn de daadwerkelijke boosdoeners als het gaat om vervuiling van de lucht. “Men heeft eens bepaald dat in uitgeademde lucht een bepaalde hoeveelheid CO2 met een bepaalde concentratie aan bacteriën zit. Toen is gezegd ‘we meten de CO2, dan weten we gelijk de vervuiling’ en die verhouding is tot standaard verheven. Dat is niet juist. Bovendien worden een heleboel andere vervuilende factoren uitgesloten, zoals fijnstof dat van buiten komt of ontstaat in de gebouwen, bijvoorbeeld in ventilatiesystemen.”

Door de verlichting van Pure Delight verbetert het binnenklimaat, de klachten verdwijnen, maar dat kan door de officiële instanties niet worden gemeten. “Doordat wij niets doen met de CO2 zal die verhouding CO2 – bacteriën in positieve zin afwijken van de standaard. Een instantie als de GGD meet het CO2-niveau en zal concluderen dat het binnenklimaat niet goed is. Maar het aantal bacteriën is wel omlaag gegaan en de klachten zijn verminderd. Daarom praten wij nooit over CO2.”

Praktijk en onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek in het buitenland en op Hogeschool Saxion heeft aangetoond dat de gebruikte technologie werkt. De combinatie van het heldere licht en de luchtreiniging zorgt ervoor dat mensen minder vermoeid raken, alerter zijn en minder last hebben van hoofdpijn. Een proef in een gesloten afdeling van zorgcentrum De Posten in Enschede had verbluffende resultaten. De bewoners hadden meer aandacht voor hun omgeving en door een lamp in de rookruimte hadden mensen geen last meer van geïrriteerde ogen. Maar Quinten Stern wil meer zekerheid. “We hebben al een aantal cases, maar zijn met name op zoek naar pilots op scholen, om te bekijken hoe de effecten daar zijn. Misschien is het effect van onze verlichting wel zo groot dat ze een goed binnenklimaat krijgen zonder dat er een nieuw ventilatiesysteem hoeft te worden aangelegd.”

Meer informatie?

Quinten Stern Telefoon 06 - 349 24 795, www.puredelight.nl

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

laatste uitgave