Verlichting

Huisvesting - Verlichting

Scoor hogere cijfers met betere verlichting

Scoor hogere cijfers met betere verlichting

Beter scoren tijdens lessen, proefwerken en toetsen en een prettigere leeromgeving voor uw leerlingen? Goede verlichting is hiervoor een belangrijke voorwaarde. Dit blijkt uit diverse onderzoeken naar de relatie tussen verlichting in het onderwijsgebouw en de leerprestaties. Hoogwaardige LED-verlichting in combinatie met intelligente lichtsturing bespaart ook nog eens op uw energiekosten, ontziet het milieu en geeft uw school een groen en duurzaam imago. “Maar eigenlijk wil je in het onderwijs helemaal niet bezig zijn met deze ogenschijnlijke randzaken”, vertellen Willem Dammers en Aris Bakker die samen het directieteam vormen van TRILUX Benelux.

 
Huisvesting - Verlichting

Trilux levert duurzaam en energiebesparend verlichtingssysteem voor brede school De Koningslinde

Margriet van der Ploeg, directeur De Koningslinde, is zeer te spreken over het verlichtingssysteem van Trilux. “Het ziet er mooi en strak uit en geeft warm licht. Bovendien zorgen de bewegingssensoren ervoor dat leraren nooit meer per ongeluk het licht laten branden in hun lokalen, het systeem gaat na een paar minuten namelijk vanzelf uit.”

Huisvesting - Verlichting

“Betere leerprestaties met biodynamische verlichting”

Duurzaamheid was het uitgangspunt bij de ontwikkeling van de multifunctionele accommodatie Pittelo in Assen.  Daarbij werd ingezet op een perfect binnenklimaat. Als kers op de taart kozen de twee betrokken schoolbesturen voor biodynamische verlichting in de klaslokalen. Trilux verzorgde dit moderne verlichtingssysteem.

Huisvesting - Verlichting

Leerlingen beter laten presteren door gebruik van daglicht hoeft niet veel te kosten

De kernactiviteit van een onderwijsinstelling is het verzorgen van kwalitatief goed onderwijs. Deze kwaliteit komt tot uitdrukking in de leerprestaties van de leerlingen. Om deze leerprestaties te kunnen optimaliseren, is het voor een onderwijsinstelling van essentieel belang, dat alle aspecten die van invloed zijn op de leerprestaties optimaal zijn ingericht. Hierbij gaat het dan ook niet alleen om het onderwijs zelf, maar ook om de onderwijshuisvesting. Verschillende onderzoeken tonen immers aan dat de gebouwprestaties een aantoonbare invloed hebben op de leerprestaties van leerlingen.

Huisvesting - Verlichting

Peter Elemans, architect: “Met veel daglicht en een goed binnenmilieu is De Maremak in Boxtel een comfortabele school”

Architectenbureau Elemans, Postma en Van den Hork heeft een integrale ontwerpmethode ontwikkeld ten behoeve van een gezond binnenklimaat in onderwijsgebouwen met bijzondere aandacht voor daglicht, dit alles binnen gangbare budgetten. Hun gebouwen zijn licht, gezond, energiezuinig, comfortabel en bovendien zijn ze te realiseren voor een beperkt budget. Het bewijs daarvan zijn scholengemeenschap Nehalennia in Middelburg en SBO De Maremak in Boxtel, een 100% Schoonlicht school die in september officieel wordt geopend. Peter Elemans: “De essentie is dat je de ruimtes zo ontwerpt dat ze onderwijskundig goed zijn – nu en over 15 jaar – en dat de ruimtes zo in het gebouw worden geschikt dat ze van nature al een goed binnenklimaat hebben. Dan hoeft er geen grote dure installatie op het dak. Krappe budgetten bieden dus veel mogelijkheden, als je je daar maar van bewust bent.”

Huisvesting - Verlichting

Jan Meutzner: “Kiezen voor basisverlichting gebaseerd op daglicht, is kiezen voor duurzaamheid”

Gestimuleerd door gemeenten hebben veel scholen de afgelopen jaren geïnvesteerd in nieuwe verlichting. Met recht, want in combinatie met de slechte luchtkwaliteit zijn veel schoolgebouwen een allesbehalve optimale leeromgeving. Investeren in nieuwe verlichting is bovendien aantrekkelijk, omdat de investering snel wordt terugverdiend vanwege een gegarandeerde energiebesparing. Toch kan het rendement van die investeringen nog veel groter zijn, door gebruik te maken van daglicht. Dat zegt Jan Meutzner, verlichtingsspecialist. “Daglicht verdient altijd de voorkeur. Het is gratis en heeft aantoonbaar positieve effecten op de concentratie en de gezondheid van kinderen.”

Huisvesting - Verlichting

Energiebesparen op verlichting is een kwestie van maatwerk en vaak “boerenverstand”

Driekwart van de kosten voor energie van een gemiddelde school komen voor rekening van de verlichting. Dat is zeker het geval in oudere schoolgebouwen, waar flinke energiebesparingen tot 30 procent mogelijk zijn door conventionele voorschakelapparaten te vervangen door elektronische en de traditionele T8 TL-buizen te vervangen door de energiezuinige T5-buizen. Nog meer levert het op als de verlichting wordt uitgeschakeld als er toch niemand in een ruimte aanwezig is. Iedereen kent wel de voorbeelden, dat op de vrije dagen en zelfs in de vakanties verlichting (en verwarming) in schoolgebouwen blijven branden. Dit noemen we 'boerenverstand', omdat dit geen nadere uitleg behoeft. Ruimtes voorzien van aanwezigheidsdetectie is een kwestie van maatwerk.

Trefwoorden

Agenda

04 november: Privacy in het onderwijs

Laatste uitgave