Creatiever met bewegen

E-mailadres Afdrukken

Scholen zouden zich creatiever kunnen opstellen bij het vinden van plekken om kinderen meer te laten bewegen, aldus het rapport Plezier in Bewegen.

Sporthal als alternatieve bewegingsplek

In het rapport doen de Onderwijsraad, de Nederlandse Sportraad en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving een oproep om, in lijn met de beweegrichtlijn 

van de Gezondheidsraad, leerlingen twee keer per dag een half uur matig intensief te laten bewegen. Dat is niet alleen gezond, maar ze kunnen dan ook beter leren, blijkt uit onderzoek.

Sportaccommodaties als beweegruimte voor scholen

Het ontbreken van geschikte ruimte op school wordt door het onderwijs als één van de knelpunten aangevoerd om kinderen meer te laten bewegen. Maar de samenstellers van het rapport zien ook andere mogelijkheden om het bewegen te stimuleren, bijvoorbeeld in speeltuinen, veldjes en sportaccommodaties in de buurt.

Kinderen moeten meer bewegen, aldus het rapport Plezier in bewegen

Meer samenwerken

Daarbij pleiten de onderzoekers voor meer samenwerking met sport- en beweegaanbieders, organisaties voor kinderopvang, buitenschoolse opvang, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Bijvoorbeeld door het (mede)organiseren van sport- en spelactiviteiten en het over en weer gebruikmaken van bepaalde voorzieningen.

In de MFA De Bron in Amersfoort zitten onderwijs en sport onder één dak

 

Kansen van een MFA

Opvallend genoeg krijgen multifunctionele accommodaties (MFA’s), waar onderwijs en sport onder één dak zitten, geen aandacht in het rapport. In een MFA wordt niet alleen de ruimte efficiënt gebruikt, maar kunnen ook gemakkelijker onderlinge contacten tussen onderwijs en sport tot stand komen.

Praktijk

Het rapport Plezier in Bewegen biedt overzicht, inzicht en aanbevelingen. De theorie is helder en op verschillende plekken in het land zijn mooie plekken te vinden waar onderwijs en sport samen gaan. Mooi materiaal om van te leren.

Uw ervaringen?

Heeft u goede voorbeelden van bewegen en onderwijs? Wij horen dat graag. Wellicht biedt uw ervaring mooie input voor een themanummer van Schoolfacilties. Stuur uw input naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Meer informatie

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

maart uitgave