André Eland en Fred de Roode van UCL over binnenklimaatconcept van Frans Rasenberg

E-mailadres Afdrukken

Een binnenklimaat vergelijkbaar met de buitenlucht en meer dan veertig procent energiebesparing ten opzichte van traditionele systemen. Dat zijn de grote voordelen van het nieuwe ventilatieconcept, ontwikkeld door Frans Rasenberg, dat ULC geïntroduceerd heeft in het Amsterdamse INIT-gebouw. Opdrachtgever Bilfinger Real Estate, gebruikers (de journalisten van de Volkskrant) en ULC Technisch Beheer ervaarden de resultaten van de proef als een aanzienlijke verbetering van het binnenklimaat. “Traditionele visie op binnenklimaat in scholen zal moeten plaatsmaken voor nieuwe inzichten.”

Het team van ULC Technisch Beheer in de proefruimte op de redactie van de Volkskrant.

Het INIT-gebouw in Amsterdam is een verzamelgebouw voor kantoren en huisvest een groot aantal gerenommeerde bedrijven, waaronder de uitgever van een aantal landelijke dagbladen. ULC Technisch Beheer verzorgt er het onderhoud van alle E- en W-installaties. Accountmanager Fred de Roode van ULC, belast met het optimaliseren van gebouwen door toepassen van nieuwe technologieën: "Bij aanvang van deze opdracht hebben we met de eigenaar en gebouwbeheerder afgesproken om het functioneren van de aanwezige installaties onder de loep te nemen. Omdat een aantal gebruikers klaagt over hoofdpijn, irritatie van ogen en keel, ademhalingsproblemen en vermoeidheid, hebben we eerst de CO2-waarden in de ruimtes gemeten. Die bleken niet extreem hoog", zegt directeur ULC Technisch Beheer André Eland.

Vluchtige organische stoffen

Fred de Roode zag een nieuwe mogelijkheid om het binnenklimaat te verbeteren, nadat hij in contact kwam met wetenschapper Frans Rasenberg. Deze stelde dat de kwaliteit van het binnenklimaat niet alleen afhankelijk is van het CO2-niveau in de lucht, maar ook van vluchtige organische stoffen. Die stoffen zijn afkomstig van bijvoorbeeld transpiratie, kunststoffen, computers, printers, viltstiften, verf, lijm en schoonmaakmiddelen. Door die vluchtige organische stoffen kan een tekort aan zuurstof ontstaan, met alle klachten van dien. Rasenberg heeft een speciale sensor ontwikkeld die naast het CO2-gehalte ook het zuurstofgehalte, de vluchtige organische stoffen, vocht, en nog veel meer, meet. Uit deze metingen blijkt dat, ook als het CO2-niveau in orde is, de lucht sterk verontreinigd kan zijn. Kortom, traditionele ventilatiesystemen die op basis van CO2-metingen goed werken, kunnen toch problemen met het binnenklimaat geven.

Twee proefruimtes

Een goede uitgebalanceerde luchtverversing - in plaats van ventilatie via het traditionele plenum - is volgens Rasenberg de oplossing voor het laten wegstromen van de meeste vervuiling. Indien nodig kan de lucht via speciale regelkleppen extra ververst worden. De opdrachtgever van ULC, Bilfinger Real Estate, stond open voor deze vernieuwende ideeën. Eland: "In overleg met de opdrachtgever en gebouwbeheerder hebben we in het INITgebouw twee proefruimtes ingericht: één lege ruimte en één ruimte die in gebruik is. Met de nieuwe monitortechniek worden temperatuur, vocht-, CO2- en zuurstofgehalte en de vluchtige organische stoffen continu gemeten in de ruimte."

Erg enthousiast

Opdrachtgever Hans Klinge, Technisch Manager bij Bilfinger Real Estate, vindt de resultaten van de proef erg bemoedigend: "De metingen in de proefruimtes wijzen een aanzienlijke verbetering van het binnenklimaat uit. Ook de gebruikers van één van de proefruimtes – kritische journalisten van de Volkskrant – zijn erg enthousiast over het binnenklimaat. Wat dit concept verder zo interessant maakt, is de enorme energiebesparing doordat de luchtbehandelingskast op slechts 60% van de capaciteit kan draaien. Liefst rol ik dit concept uit over het hele gebouw, 55.000 m2 in totaal!" ULC Technisch Beheer draagt daar natuurlijk graag aan bij.

Ook wil ULC dit nieuwe ventilatieconcept bij andere klanten introduceren. "Met deze ervaring hebben we tools in handen waarmee we de problemen met het binnenklimaat in scholen kunnen oplossen.  Daarbij hebben we wellicht nog wat weerstand te overwinnen: de traditionele ideeën over ventilatie moeten immers plaats maken voor nieuwe inzichten. Maar de praktijk toont aan dat dit concept werkt!", aldus Fred de Roode.

Voor meer informatie:

Frans Rasenberg |  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  | 06-25257294

Fred de Roode | Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  | 030-2650500

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Agenda

04 november: Privacy in het onderwijs

Laatste uitgave