Nieuw principe maakt belofte waar: Jan van Dijk: “BaOpt verlost scholen van alle comfortklachten en zorgt voor minimaal 25% energiebesparing”

E-mailadres Afdrukken

Voor alle scholen die problemen hebben met het binnenklimaat is er nu een oplossing die echt werkt. Het BaOpt systeem functioneert op basis van luchtdruksturing. Het resultaat is dat het nergens meer tocht, het CO2-niveau, de temperatuur en het vochtgehalte zijn altijd optimaal én er wordt fors bespaard op energieverbruik. Het systeem is ontwikkeld in Duitsland en wordt sinds 2002 toegepast in ruim 2000 gebouwen, waaronder scholen, universiteiten, sporthallen, zwembaden, theaters en zelfs luchthavens, vertelt Jan van Dijk, directeur van New Climate Solutions. “Bij dit systeem zijn de gebruikers altijd tevreden. Daarom ben ik ervoor gegaan om het in Nederland in de markt te zetten.”

Conventionele klimaatsystemen blazen lucht een ruimte in met het doel de aanwezige lucht te vervangen door verse lucht. Bij dat principe is er altijd wat tocht voelbaar en het is maar de vraag of de lucht in de hele ruimte ververst wordt. Toevoeging van de BaOpt regeltechniek aan bestaande of nieuwe klimaatregelsystemen, resulteert er in dat de basis van luchtbehandeling verandert van gerichte luchtstromen (tocht) naar ongerichte luchtstromen door luchtdruksturing. Het effect daarvan is dat de luchtkwaliteit in de hele ruimte gelijk wordt (homogeen), zonder dat er een luchtbeweging of tocht voelbaar is. “Er is maar een paar Pascal drukverschil nodig om deze situatie te creëren. Mensen merken daar helemaal niets van, ook niet als het systeem grotere hoeveelheden verse lucht in de ruimte brengt.”

In plaats van lucht met kracht in te blazen wordt verse lucht dus met kleine drukveranderingen als het ware door de ruimte 'gewiegeld'. De capaciteit van het systeem is ruim voldoende om de verplichte 32 kubieke meter luchtmenging per leerling te realiseren. Doordat 'wiegelen' minder energie kost dan inblazen bespaart BaOpt minimaal 25% op energiekosten, zelfs in vergelijking met nieuwe conventionele ventilatiesystemen.

Nieuw systeem of als uitbreiding

De drukverschillen worden gerealiseerd met behulp van sensoren, regelbare kleppen, regelbare ventilatoren en software, die voor de besturing zorgt. BaOpt kan een uitbreiding vormen op de meeste gangbare ventilatiesystemen. In scholen waar al een ventilatiesysteem met voldoende capaciteit is geïnstalleerd, kan het doorgaans vrij eenvoudig worden toegevoegd. “Wij plaatsen een paar nieuwe kleppen en sensoren in elke ruimte, zorgen ervoor dat de ventilatiesnelheid kan worden geregeld en installeren de software. Vaak hoeft er niet eens in de scholen gebroken te worden, dus de overlast tijdens het installatieproces blijft tot een minimum beperkt.”

Nieuwbouwscholen of scholen die nog geen ventilatiesysteem hebben kunnen voor een relatief eenvoudig ontwerp kiezen als ze dat in combinatie met BaOpt gebruiken. Er is alleen een aan- en afvoerkanaal in de gang nodig met een aftakking naar elk lokaal. In de lokalen zijn geen kanalen nodig, daar zitten alleen twee eenvoudige roosters. Elk lokaal krijgt ook vier sensoren: voor temperatuur, vocht, CO2 en een zeer gevoelige druksensor. Dat is voldoende voor een comfortabel binnenklimaat, vraaggestuurd en per lokaal regelbaar. “Het systeem komt optimaal tot zijn recht als men het naast ventileren ook toepast voor verwarmen en onder bepaalde condities ook om te koelen. Dan heb je dus geen radiatoren of vloerverwarming meer nodig.”

Grip op correcte werking

Installateurs en leveranciers van klassieke ventilatiesystemen zijn zich er wel van bewust dat luchtstroming nadelen met zich meebrengt. Daarom zijn er verschillende producten ontwikkeld om die nadelen te camoufleren, zoals een plafond met een heleboel kleine gaatjes. Dat heeft wel een zeker effect, maar uiteindelijk moet toch een bepaalde kracht worden uitgeoefend om de warme lucht naar beneden te krijgen. Dus het tocht altijd een beetje en het vergt ook veel energie.

Een ander probleem van de klassieke systemen is dat de school nooit zeker weet of het ventilatiesysteem correct werkt. Een fout in het installatieontwerp, een kanaal dat tijdens de bouw verstopt is geraakt, een klep die verkeerd staat of niet werkende sensor kan de installatie ontregelen zonder te worden ontdekt. Het BaOpt-systeem is zelfcontrolerend en detecteert problemen. Iedere gebouwbeheerder kan zelf constateren of het goed functioneert. “Als je het voor de eerste keer aanzet maakt de software het meteen duidelijk als er iets niet klopt. Want het systeem is gericht op efficiency en effectiviteit. De ontwerper en de bouwer/installateur vallen meteen door de mand als het niet goed is.”

Staat van het schoolgebouw

Onafhankelijk van de bouwkundige staat van het schoolgebouw zal er altijd een verbetering van het comfort optreden met BaOpt, zelfs in een oud en slecht geïsoleerd gebouw uit de vorige eeuw. “Zelfs in een kierende school krijg je een optimaal comfortgevoel, doordat alle tocht verdwijnt. Er is geen koudeval meer, je hebt minder last van koude vloeren, etc. De beste resultaten krijg je uiteraard in een goed geïsoleerd gebouw, vooral op energiebesparing.” Jan van Dijk noemt het systeem een investering in duurzaamheid en kwaliteit die zich ruim binnen de levensduur van de installatie terugverdient. Hij gaat uit van een terugverdientijd van hooguit 5 jaar voor een schoolgebouw. Plus dat je af bent van alle ellende en de onkosten die een slecht binnenklimaat met zich meebrengt.”

Meer informatie

Voor meer informatie over dit systeem kunt u contact opnemen met Jan van Dijk, tel. 06 - 537 38 200, e: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. , w: www.newclimate.nl

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Advertentie

Agenda

Geen evenementen

mei uitgave

Partners