Erik Hey: “Een binnenklimaat vergelijkbaar met de frisse buitenlucht, wie wil dat nu niet voor zijn leerlingen?”

E-mailadres Afdrukken

Er wordt vaak gedacht dat een airco behalve voor koeling ook zorgt voor frisse lucht. Maar dat is een misvatting. Sterker nog: lucht dat uit een airco komt zit vaak vol met bacteriën en ziektekiemen. Of dat het meten van het CO2-niveau voldoende is om luchtkwaliteit te bepalen. Ook al is het CO2-niveau in orde, de lucht kan wel degelijk zwaar verontreinigd zijn. Zuivere lucht krijg je, volgens Erik Hey, directeur Luchttechnisch Buro Hey, alleen met een combinatie van luchtverversing van buitenaf en filtering. Dit bureau heeft samen met wetenschappelijk technisch adviseur binnenmilieu Frans Rasenberg de Brainy ontwikkeld, een ventilatiesysteem dat een binnenklimaat kan realiseren vergelijkbaar met de buitenlucht.

Het is bekend dat vervuilde lucht een negatieve invloed heeft op zowel de prestaties als het welzijn van mensen. Verschijnselen als hoofdpijn, irritatie van de ogen en keel, ademhalingsproblemen en vermoeidheid treden pas na verloop van tijd op, maar verdwijnen ook direct zodra men weer in de buitenlucht komt. Scholen erkennen inmiddels dat slecht binnenklimaat een probleem is, maar men heeft moeite om een oplossing te kiezen. Soms voldoet zo'n oplossing achteraf niet aan de verwachtingen. Erik Hey: “Het is ook een misvatting dat het meten van de kooldioxide (CO2-niveau) voldoende is om luchtkwaliteit te bepalen. Wij meten alles wat in de lucht zit, dus naast kooldioxide ook het zuurstofgehalte, de vluchtige organische stoffen, vocht, etc.. Uit die metingen blijkt telkens weer dat, ondanks dat het CO2-niveau prima in orde is, de lucht zwaar verontreinigd kan zijn. Je kunt dus wel nagaan, dat er bij ventilatiesystemen die worden bestuurd op basis van CO2-niveau soms toch nog problemen zijn met het binnenklimaat.”

Uniek ventilatiesysteem

De lucht in klaslokalen wordt behalve door de temperatuur en het CO2-niveau ook beïnvloed door vluchtige organische gassen. Die komen uit meubels, vloerbedekking, bouwmaterialen, printers, computers en leermaterialen zoals verf en lijm. “Wij spelen met ons ventilatiesysteem, de Brainy, in op al deze soorten vervuiling uit de lucht. Dat is uniek, want dat kan geen enkel ander ventilatiesysteem.” De Brainy heeft meerdere filters die de lucht reinigen. Een filter voor pollen en stofdeeltjes, filters voor vervuiling door Vluchtige Organische Stoffen (VOS). Afhankelijk van de vervuiling wordt de lucht langs een of meer van die filters geleid. Alleen als het nodig is wordt buitenlucht bijgemengd. “Met dit systeem zorgen wij voor absoluut zuivere lucht,” aldus Erik Hey.

Energiezuinig en efficiënt

Nieuwe technieken zorgen ervoor dat het systeem heel energiezuinig is. Als er geen vervuiling is gebruikt het geen energie, als er matige vervuiling is wordt de lucht alleen gereinigd en verdwijnt er geen warmte naar buiten. Bij sterke vervuiling wordt verse lucht van buiten bijgemengd. Een nieuw soort hoogrendement warmtewisselaar voorkomt dan warmteverlies. Hey: “De sensor werkt op basis van scheikundige processen en voor de besturing van de luchtbehandelingskast zijn geen dure computerprogramma's nodig. Daardoor is de Brainy behalve dat hij energiezuinig is ook uitermate onderhoudsvriendelijk.” Standaard wordt de sensor uitgevoerd met een aantal lampjes, waarop te zien is hoe hard het systeem draait om de lucht zuiver te houden. Optioneel kunnen meters worden toegevoegd waarop de status van de luchtkwaliteit (kooldioxide, zuurstof, vochtgehalte) kan worden afgelezen. Een andere optie is een grafische weergave van de luchtkwaliteit over een langere periode.

Tot slot

Erik Hey benadrukt nog eens de exclusiviteit van de Brainy. “Het is geen verwarmings- of koelsysteem. Daarom is de Brainy dus goed toepasbaar in schoolsituaties waar verwarming of koeling reeds aanwezig is. De basic-versie heeft minimale filters en kan uitgebreid worden tot en met ionisatie en koolstoffilters. Wil een schoolbestuur toch verwarming of koeling toepassen, dan kan dit als module toegevoegd worden. Dat is de flexibiliteit van het Brainy ventilatiesysteem. Het is modulair op te bouwen en geschikt voor inpandige montage of boven een systeemplafond. Ook is een dakopstelling in een vandalismebestendige behuizing mogelijk. Wij kunnen met de Brainy zorgen voor absoluut zuivere lucht, die wordt ervaren als een hele frisse leeromgeving. En dat wil toch iedereen!”

Bekijk ook de bedrijfspresentatie van Rasenberg Instruments

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Advertentie

Agenda

Geen evenementen

mei uitgave

Partners