Harmen Visser, Friesland College: “Elke school zou lesruimte moeten proberen te verhuren”

E-mailadres Afdrukken

Het Friesland College heeft goede ervaringen met de verhuur van lesruimtes aan bedrijven en instellingen. Het levert niet alleen inkomsten op, maar zorgt er bovendien voor dat mensen beter bekend worden met de school. Harmen Visser raadt het iedere school aan om het eens te proberen. “We hebben moderne gebouwen, vlakbij het openbaar vervoer en met voldoende parkeerruimte. Dus de faciliteiten zijn er en het kost nauwelijks extra moeite. Laten we daar dan zoveel mogelijk gebruik van maken.”

Helemaal nieuw is het verhuren van lesruimtes op scholen niet. Ook het Friesland College geeft bedrijven en instellingen al geruime tijd de gelegenheid om van hun lesruimtes gebruik te maken, bijvoorbeeld om EHBO-cursussen te geven, examens af te nemen of te vergaderen. Maar in 2010 is er een promotiecampagne met een flyer gestart om de verhuur van lesruimtes bij meer bedrijven onder de aandacht te brengen. Dat heeft alles met geld te maken. Harmen Visser: “Wij krijgen op het Friesland College targets binnen onze managementcontracten en waarbij we tegenwoordig vaak met minder geld hetzelfde moeten doen. Dat kun je accepteren, maar je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar manieren om extra geld te genereren. Wij kijken heel erg naar het ruimtegebruik. We hebben een ruimtemanagementsysteem en daaruit blijkt dat we behoorlijk wat capaciteit over hebben. Daarom hebben we ons ten doel gesteld het verhuren van lesruimtes het komende jaar te verdubbelen.”

Structurele en incidentele verhuur

Door de nieuwbouw van de gebouwen Triangel in Leeuwarden en Saturnus en Sportstad in Heerenveen is er een grote diversiteit aan groepsruimtes, werkplaatsen en studiecentra beschikbaar, geschikt voor 6 tot meer dan 40 personen per ruimte. Alle moderne faciliteiten zijn aanwezig, zoals beamers, laptops en audiovisueel materiaal. De ruimtes zijn op werkdagen te huur tussen 16.00 – 22.00 uur en in het weekeinde hele dagen. Ben Klaassens, verantwoordelijk voor de planning in Heerenveen, ziet een grote diversiteit in de klanten. “Er zijn contracten voor de langere termijn, zoals ROVC bedrijfsopleidingen en bedrijven uit de bouw, die in de avonduren cursussen geven aan hun werknemers. Die zijn hier van september tot juni twee of drie avonden in de week. Maar je hebt ook huurders die heel af en toe een specifiek lokaal nodig hebben, zoals een zorginstelling die een verpleeglokaal nodig heeft en een makelaar die incidenteel examens wil afnemen.”

Harmen Visser en Ben Klaassens (r) laten het verpleeglokaal zien, dat regelmatig door een zorginstelling wordt gehuurd om medewerkers bij te scholen.

Een nieuwe ontwikkeling is dat bedrijven die tot dusver hun personeelsbijeenkomsten centraal in het land hielden er in toenemende mate voor kiezen om twee of drie bijeenkomsten verdeeld over het land te organiseren. “Bedrijven als Volvo hielden hun examens altijd in Utrecht. Maar dat kost de medewerkers veel reistijd en de nodige moeite om hun auto kwijt te raken. Die verdelen dat in twee bijeenkomsten: één in het zuiden van het land en één hier in het noorden.”

Marketing

Het verhuren van de onderwijsruimtes kost het Friesland College nauwelijks extra inspanningen. Het toegangsbeheer en de beveiliging zijn al goed geregeld. Alleen wanneer er ruimtes verhuurd worden op momenten dat de school gesloten is, zoals op sommige avonden en in het weekeinde, moeten er beheerders en beveiligers worden ingezet en zijn er extra energiekosten. Ben Klaassens: “Dat kost dan wel wat extra, maar dan zijn wij nog steeds interessant voor partijen. Zeker als het mogelijk is om leerlingen te laten participeren doen we weleens consessies met de prijs. Want dan profiteer je er als school ook van door de plaatselijke binding. Dan is er dus een wisselwerking waar beide partijen van profiteren.”

In Heerenveen en Leeuwarden heeft men ervaring met verhuur van hele gebouwen in de weekeinden. Gebouw Saturnus is al enkele keren het toneel geweest van een vrijetijdsmarkt in samenwerking met de lokale middenstand, waarbij de benedenverdieping helemaal werd ingericht met stalletjes. In Leeuwarden is de Kamer van Koophandel al enkele keren te gast geweest met een grote markt in het weekeinde. Ben Klaassens: “Ze maken gebruik van de parkeerfaciliteiten en de catering. Waarom ook niet, we hebben de gebouwen, dus laten we er zoveel mogelijk gebruik van maken.”

Dergelijke markten hebben een promotionele waarde voor de school. Bedrijven die te gast zijn zien het als een mogelijkheid om zelf ook eens gebruik te maken van de faciliteiten op de school. En ouders van toekomstige leerlingen maken op een ongedwongen manier al kennis met de school. Harmen Visser: “Wij kunnen bij een familiebeurs leerlingen inzetten om de kinderopvang te organiseren. Ouders van die kleintjes denken dan 'goh, wat een leuke school'. De kans dat ze die kinderen in de toekomst naar ons toesturen is daarmee net iets groter geworden. Dus het heeft ook voor het onderwijs waarde op marketingtechnisch vlak.”

Download hier de informatiefolder over het huren van lesruimtes bij het Friesland College

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

maart uitgave

Partners