help
Bekijk per jaar Bekijk per maand Bekijk per week Bekijk vandaag Zoeken Ga naar maand
Pedagogisch conciërge 2
Woensdag, 06 November 2019

Elk kind is anders en heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. De meeste leerlingen binnen de school zijn echter op een algemene manier benaderbaar en aanspreekbaar. Concierges en onderwijsondersteuners weten doorgaans hoe ze met deze doorsnee leerlingen moeten omgaan. De FiAC trainingen Pedagogisch concierge en De Onderwijsassistent geven hiervoor de noodzakelijk en praktische handvatten.

De leerlingenpopulatie binnen scholen is echter divers. Naast leerlingen uit andere culturen, heeft onderwijs ook steeds meer te maken met leerlingen die de normen en waarden van de straat hanteren, de zg. straatcultuur. Er is ook een categorie leerlingen die zich om wat voor reden dan ook anders en moeilijker gedraagt dan je normaal zou verwachten. Deze probleemleerlingen vertonen zg. deviant (afwijkend) gedrag. Soms uit zich dit in opstandigheid, brutaliteit of agressie, maar soms ook in het omgekeerde, bijvoorbeeld zwijgen, terugtrekken of afsluiten. Diverse problematieken en stoornissen kunnen de oorzaak van dit afwijkende gedrag zijn. De omgang met deze diversiteit aan jongeren is complexer en lastiger dan die met de standaardleerling. Voor concierges is het van belang te weten hoe ze met de diverse leerling-categorieen, hun achtergronden en het bijbehorende gedrag om moeten gaan. Hoe krijg ik contact, hoe spreek ik ze aan, hoe kan ik ze corrigeren of enthousiasmeren? Vragen die tijdens de deze 3-daagse vervolgtraining Pedagogisch concierge 2 aan bod komen.

Naast uitbreiding van hun algemene pedagogische vaardigheden verwerven deelnemers tijdens deze interactieve training meer inzicht in mogelijke achtergronden van gedrag bij jongeren (multiculturaliteit, straatcultuur, deviant gedrag, radicalisering).

De nadruk ligt dan ook bij deze drie dagen op het oefenen van vaardigheden die de omgang en bejegening van jongeren in het algemeen en met dit afwijkende gedrag gemakkelijker maken. Deelnemers leren waarom een bepaalde aanpak al dan niet zal werken. Diverse methodieken van aanpak zullen actief met een acteur geoefend worden. De training geeft deelnemers adequate handvatten om ook deze categorie leerlingen op een werkzame en positieve manier te benaderen.

Onderwerpen

Verdieping pedagogisch handelen voor oop-ers

  • Omgaan met cultuurverschillen en straatcultuur

  • Omgaan met afwijkend (deviant) gedrag bij jongeren

  • Verslaving en probleemgedrag

Doelgroep
Concierges, oop-ers, kantinemedewerkers en onderwijsassistenten die veel contacten hebben met leerlingen en die meer willen weten over de omgang met (groepen) leerlingen. Het is wenselijk om eerst de cursus pedagogisch concierge 1 of de cursus onderwijsassistent te hebben gevolgd.

Praktische info

De cursus vindt plaats op 6, 20 november, 4 december 2019.

De kosten per persoon bedragen 1.295 euro, vrijgesteld van BTW.

Locatie : NDC Den Hommel, Kennedylaan 9, 3533 KH Utrecht
Contact : www.fiac.nl

Terug

Trefwoorden

Advertentie

Agenda

Geen evenementen

mei uitgave

Partners