help
Bekijk per jaar Bekijk per maand Bekijk per week Bekijk vandaag Zoeken Ga naar maand
Financieel management in het Onderwijs (dag 6)
Vrijdag, 15 Maart 2019

Financiele deskundigheid en financieel beheer zijn onmisbaar voor goed onderwijs. U wilt grip houden op uw financien om de kwaliteit en continuiteit van uw onderwijs te garanderen. Maar hoe doet u dat? Is uw huidige kennis voldoende om grip op de financien te houden?

De leergang Financieel management in het onderwijs biedt de kennis en instrumenten om het financieel beleid en beheer binnen uw onderwijsinstelling te sturen en beheersen. Begroting, jaarrekening, reserves en voorzieningen, financiele structuur en risico's, administratieve organisatie en planning-controlsystematiek: het komt allemaal aan bod.

Programma

  • Dag 1: Inleiding en behandelen financiele begrippen: lezen van balans en resultatenrekening, solvabiliteit, liquiditeit, kapitaalsratio, rendement, kengetallen;
  • Dag 2: Begroten en behandelen financiele gegevens eigen school: maken van een begroting en financiele scenario's op basis van eigen gegevens;
  • Dag 3: Managementrapportages, verslaggeving en verantwoording: inhoud managementrapportage, rollen van functionarissen, jaarverslag en lezen daarvan;
  • Dag 4: Risico-analyse en risicobeheersing: inventariseren grootste risico's, financiele consequenties en risicobeheersing;
  • Dag 5: Inrichten administratieve organisatie en interne controle (AO/IC): hoe doe je dat, hoe zorg je voor checks and balances en wat zijn valkuilen?
  • Dag 6: Procesverbetering en de rol van ICT Hoe verbetert u de processen in uw organisatie en wat kan ICT daarbij betekenen?

Docenten

Cock Raaymakers en Ronald te Loo werken met direct toepasbare inzichten voor de dagelijkse praktijk. Hun manier van lesgeven wordt omschreven als deskundig, enthousiast en inspirerend. Tijdens de cursus is er veel ruimte en aandacht voor de zaken die specifiek zijn voor uw school.

Voor wie?

Tot de doelgroep behoort iedereen die op managementniveau verantwoordelijk is voor het financieel beleid en beheer van de organisatie (o.a. directieleden, managers, controllers en hoofd-administrateurs). Basiskennis financieel management is een must voor deelname.

Praktische info

De leergang vindt plaats op de vrijdagen 16, 30 november, 14 december 2018 en 18 januari, 1 februari en 15 maart 2019. De kosten bedragen 2.375,- euro per persoon (vrij van BTW).

Locatie : NDC Den Hommel, Utrecht
Contact : Henk Visschedijk, 0252-340413
Voor meer informatie en aanmelden gaat u naar www.schoolzakelijk.nl of www.fiac.nl.

Terug

Trefwoorden

Advertentie

Advertentie

Juni uitgave

Partners