Derbigum kiest resoluut voor groene innovatie

E-mailadres Afdrukken

Derbigum, het moederbedrijf van Derbigum Nederland en de specialist in de waterdichting van platte daken en oppervlakken, investeert al 25 jaar in de ontwikkeling van duurzame dakbedekkingsmaterialen. Onder het devies “we wachten niet op een ander, maar doen het zelf” heeft Derbigum de laatste tijd enkele spraakmakende ecologische producten op de markt gebracht. De constante factor is ten eerste de focus op het comfort van de mensen in het gebouw en ten tweede de nadruk op de energiezuinigheid van het gebouw. Beide doelstellingen kunnen gerealiseerd worden middels efficiënte, ecologische dakbedekking en een daglichtsysteem voor het plat dak.

Comfort in de leer- en werkomgeving

Een groot deel van ons leven speelt zich binnenskamers af. De jeugd brengt meerdere uren per dag door in een klaslokaal, de iets ouderen onder ons spenderen een aanzienlijk deel van hun dag op kantoor. Comfort wordt dan een belangrijke factor. Een aangename leer- of werkomgeving heeft een positieve weerslag op het concentratievermogen, het gemoed en het ziekteverzuim. Niemand zal betwijfelen dat de binnentemperatuur daarbij een voorname rol speelt. Dat heeft Derbigum goed begrepen.

Witte dakbedekking uitstekende passieve koeler

De witte dakbaan Derbibrite® NT verzekert een aangenaam binnenklimaat dankzij zijn uitstekende koelingseigenschappen. Dit komt omdat de witte coating 81% van de zonnestralen weerkaatst en tegelijkertijd ook 81% van de opgevangen warmte opnieuw afgeeft aan de lucht. Zo wordt vermeden dat de warmte in de onderliggende ruimten terecht komt. Hierdoor hoeven aircotoestellen minder of zelfs niet meer te draaien. Het comfort neemt toe en de energierekening en CO2-uitstoot dalen. Wie kiest voor de witte dakbedekking Derbibrite NT levert dus zijn bijdrage in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Deze problematiek bereikt vandaag haar hoogtepunt. Vandaar de bewuste keuze van Derbigum om zelf oplossingen te zoeken en niet te wachten tot een ander het doet. Dat zijn niet enkel woorden, maar ook daden.

Schaarste vraagt om creativiteit

De onderneming ontwikkelde Derbipure®, de eerste plantaardige dakbaan ter wereld. De schaarste van aardolie, een onhernieuwbare en uitputbare grondstof, zette de firma ertoe aan een niet-bitumineuze dakbaan te ontwikkelen. Derbipure wordt vervaardigd van plantaardige oliën en dennenharsen. In zijn prille bestaan werd deze spraakmakende dakbaan al meermaals bekroond met nationale en internationale awards en keurmerken. “Het innovatieve product Derbipure brengt een grote milieuverbetering met zich mee en kan breed in Nederland worden uitgerold zonder ingewikkelde aanpassing van bestaande systemen”, zo oordeelde de jury tijdens de Nationale Dubodagen 2011. Toen won Derbipure de prestigieuze DUBO-award, DUBO staat voor Duurzaam Bouwen. Na een levensduur van 35 jaar is deze dakbaan, net als zijn bitumineuze broertje Derbibrite NT, 100% recyclebaar. Het mooie hieraan is dat nieuwe milieuvriendelijke dakbedekking geproduceerd kan worden met gerecycled materiaal, zonder kwaliteitsverlies. U kunt het vergelijken met goud dat hersmolten wordt. Derbigum recyclet ongeveer 4.000 ton bitumen per jaar en wil dit cijfer optrekken naar 10.000 ton per jaar.

Laat het daglicht binnen in uw gebouw

De inspanningen om gebouwen energiezuiniger te maken en om het comfort van de mensen in het gebouw te verhogen, resulteren begin dit jaar in de lancering van een daglichtbuis voor platte daken, Derbilight®. Met slechts een kleine opening in het dak, bereikt een grote hoeveelheid natuurlijk daglicht de binnenruimte. Het daglicht wordt opgevangen in de lichtbuis en nadien egaal in het vertrek verspreid. Overdag, wanneer electriciteit het duurst is, kan het kunstlicht worden uitgeschakeld, wat een fikse besparing op de energierekening oplevert. Minstens even belangrijk is de positieve invloed die daglicht heeft op onze gemoedstoestand en ons concentratievermogen. Daglicht is gezond, het is gratis en bovendien is er meer dan genoeg voor iedereen. Waarom zouden we het dan buitensluiten? De plaatsing van de daglichtbuis Derbilight gebeurt integraal op het dak, zonder dat de dagelijkse activiteiten in het gebouw onderbroken hoeven te worden. Eens geplaatst op het dak, bent u getuige van het verbluffende resultaat. Bewolkt of niet, Derbilight laat altijd een maximum aan daglicht binnen.

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

december uitgave

Partners