Partnership is de kracht

E-mailadres Afdrukken

Maatwerk duurzaam cateringconcept voor The International School of The Hague. Een cateraar die ervoor zorgt dat een gezond aanbod een vaste waarde wordt in het gezondheidsbeleid van de school én een duurzaam assortiment dat zoveel mogelijk is afgestemd op de diverse internationale culturen die de school rijk is. Dat is waar The International School of The Hague (ISH) in Den Haag naar op zoek was. Markies Catering ging de uitdaging aan en zo is een bijzondere samenwerking ontstaan.


Maatwerk cateringconcept
Het bijzondere en internationale karakter van de ISH, met een primary en een secondary school, betekent een andere manier van cateren dan in het reguliere voortgezet onderwijs. Het antwoord van Markies Catering is een modern cateringconcept dat past bij de wensen en eisen van de ISH. De schoolkantine straalt in zijn geheel gezondheid uit en minimaal tachtig procent van het zichtbare aanbod bestaat uit een betere keuze. Er is een uitgebreid aanbod van maaltijden welke past bij de specifieke doelgroepen van de school. Om dit te realiseren zijn er flink wat aanpassingen gedaan in het restaurant.

Emond Hagens, accountmanager bij Markies Catering: “In de oriëntatiefase zagen we dat de aanwezige faciliteiten in het restaurant niet pasten bij de ambitie van de ISH. Een aanpassing van de uitgiftecounters was essentieel. We hebben hiervoor een op maat gemaakt inrichtingsvoorstel voorgelegd aan de ISH. We zijn hierin als partners opgetrokken om uiteindelijk een perfect passende cateringfaciliteit te realiseren. Uitstraling, beleving en de presentatie van het assortiment speelden een belangrijke rol bij de inrichting. Deze punten zijn essentieel om de leerlingen te ‘triggeren’ de verantwoorde keuze te maken.”

Om beleving te creëren in de schoolkantine zet Markies Catering regelmatig leuke foodconcepten in zoals Hug A Bug, waarbij leerlingen insecten mogen proeven en Sushi Lovers, waarbij de chefkok langskomt en verse sushi bereidt. De ISH is blij met de aanpak van Markies Catering. Pjer Wijsman, Business Manager bij de ISH: “Markies Catering heeft een frisse kijk en goede ideeën over hoe we leerlingen kunnen betrekken bij gezond eten. Ook weten ze het aanbod goed aan te passen op het internationale karakter van onze school. Ze staan open voor ideeën en vragen van de organisatie en durven veranderingen door te voeren, dat wordt gewaardeerd.”

Verantwoord en duurzaam
Gezonde voeding leeft enorm onder de internationale gemeenschap op de ISH. “Gezonde voeding speelt een belangrijke rol in het assortiment en in de recepturen van de dagelijkse warme maaltijden. Zo werken we voor de saladebar samen met de leverancier Starmeal, waarbij de focus op de kwaliteit van het product ligt zonder onnodige toevoegingen. De ingrediënten van deze salades worden voor een groot gedeelte zelf verbouwd op akkers in eigen beheer! Om de leerlingen ook op het gebied van drinken te stimuleren voor een betere keuze, hebben wij voor de ISH een op maat gemaakt assortiment ontwikkeld met meer ‘betere keuze’ producten in de frisdrankautomaten. Deze automaten voldoen aan de gouden richtlijnen van het Voedingscentrum.” Aldus Emond.Zowel voor de ISH als voor Markies Catering is een samenwerking met een duurzaam karakter een vereiste. Om in te spelen op die specifieke wens heeft Markies Catering de ‘Meatless Monday’ geïntroduceerd. Emond: “Minder vlees en vis eten is noodzakelijk voor een duurzamere leefomgeving, we willen onze gasten daarom inspireren om wat vaker vegetarisch te eten. Groenten zitten boordevol vitamines, mineralen en vezels en zijn een prima vervanger voor vlees. Het weekmenu, nieuws en andere belangrijke informatie communiceren we via een speciaal voor de ISH ingerichte website.”

Maatschappelijk betrokken
Een ander belangrijk aspect binnen het cateringconcept is medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt een reële kans bieden op een volwaardige baan in de branche. “Wij stimuleren de inzet van medewerkers met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Wij bieden hen de kans om zich bij ons te ontwikkelen. Op de ISH is Sita werkzaam (zie inzetje), een gedreven cateringmedewerker met een SROI indicatie. Het is zo mooi om te zien hoe ze zich bij ons ontwikkelt, ze is echt een harde werkster en houdt van haar werk.” Aldus Emond.

 

Wat vind je het leukste aan je werk?
Het leukste vind ik het serveren van de lunch voor de primary leerlingen. Dit zijn leerlingen in de leeftijdscategorie van 5 tot 12 jaar. Ze zijn nog erg jong en daardoor soms wat druk, maar ook heel enthousiast over onze warme maaltijden. Ze zijn elke dag weer benieuwd wat we op het menu hebben. De vrolijke omgeving geeft mij energie!

Hoe ervaar je de begeleiding?
Het was best even wennen toen ik hier van start ging. Het is een grote school en de voertaal is Engels. Gelukkig stonden mijn collega’s, van Markies Catering, voor mij klaar om mij snel thuis te laten voelen. Ik heb veel geleerd in korte tijd, maar ik kon het wel in mijn eigen tempo doen. Dat vond ik fijn! Het voelt erg goed om ergens bij te kunnen horen!


Co-creatie
Partnership en co-creatie zijn onmisbaar in een succesvolle samenwerking. Markies Catering gelooft dat je alleen samen tot het beste resultaat komt. Bij de ISH komt dit onder andere goed tot uiting in de samenwerking met Nothing2Hide, een start-up bedrijf opgericht door een ambitieuze ouder van één van de leerlingen. Emond: “Nothing2Hide richt zich op eerlijke, biologische tussendoortjes. Wij hebben de ruimte geboden voor dit mooie project door een pilot op de ISH. Maar ook de leerlingen worden actief betrokken bij de dienstverlening door verschillende praktijkopdrachten. Zo zijn de leerlingen nu bezig met het samenstellen van een verantwoord en gevarieerd weekmenu. Het meest inspirerende menu word geserveerd op school en daarnaast wint de leerling die het menu bedacht heeft met de hele klas een field trip naar de Urban Farm in Den Haag!”

Verbeteren en ontwikkelen
Het cateringconcept van Markies Catering staat nooit stil, het concept is erop gericht zich te blijven ontwikkelen. Emond: “We onderzoeken regelmatig de wensen van onze gasten door in gesprek te gaan of met behulp van gasttevredenheidsonderzoeken. De uitkomsten van deze onderzoeken worden niet alleen verwerkt in een rapportage, we gaan er ook samen mee aan de slag!”

Bekijk ook de bedrijfspresentatie van Markies Catering

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

december uitgave

Partners