Ronald Oosterman: "Samenwerking en draagvlak essentieel voor gezonde schoolkantine"

E-mailadres Afdrukken

Het Junior College in Julianadorp heeft begin januari samen met Vice Versa Onderwijscatering de ‘Week van de Gezonde School’ georganiseerd. Schoolbreed waren er tal van activiteiten om leerlingen en hun ouders meer bewust te maken van een gezonde leefstijl. De school heeft daarvoor van het Voedingscentrum een werkbudget van 1.000 euro in het kader van de Stimuleringsprijs Gezonde Schoolkantine gekregen en doet nu mee in de strijd om de hoofdprijs. Maar voor locatieleider Yvonne Kapiteijn-Baltus is die prijs niet het belangrijkste. “Eigenlijk hebben we de hoofdprijs al gewonnen als de kinderen die hier na twee jaar van school gaan zeggen ‘gezond eten is hartstikke belangrijk en ik voel me goed’. Dus als het effect in de kinderen zichtbaar is.”

Het Junior College is onderdeel van de stichting Scholen aan Zee voor voortgezet onderwijs in Den Helder. Het gloednieuwe gebouw is twee jaar geleden in gebruik genomen. Van meet af aan was het de bedoeling om het Junior College te profileren als een gezonde school, met veel aandacht voor de bewustwording van de leerlingen. Er mag niet worden gerookt, de kantine verkoopt vooral gezonde producten en de school heeft sportklasssen. Maar ook voor de leerlingen die daar niet in zitten worden regelmatig sportieve activiteiten georganiseerd, zoals sportmiddagen, schaatsen en sportieve sponsoracties.

Breed gedragen

Yvonne Kapiteijn-Baltus is zich ervan bewust dat alleen het verkopen van gezonde producten in de kantine niet voldoende is om een gezonde school te realiseren. Daarvoor is meer nodig. Om draagkracht te creëren is eind 2008 een werkgroep opgericht. Daarin zitten ouders, leerlingen, de cateraar, onderwijzend en ondersteunend personeel. “In die werkgroep hebben we besproken wat we met die gezonde kantine willen, hoe we de gezonde school vorm willen geven en op welke manier we willen werken aan de bewustwording. Om de kantine nu eens echt in de spotlight te zetten hebben we in januari een projectweek georganiseerd. Het idee wordt ondersteund door het bestuur en uiteraard is het werkbudget van de stimuleringsprijs van het Voedingscentrum gebruikt om de week te realiseren.”

Integrale aanpak

Op veel scholen geeft men de gezonde schoolkantine vorm door op de producten te vermelden hoeveel calorieën ze bevatten. Maar omdat veel kinderen niet weten wat een calorie is wordt die boodschap door hen niet opgepakt.

Ronald Oosterman en Yvonne Kapiteijn-Baltus.

Een gezond assortiment is dus niet voldoende. De integrale aanpak op het Junior College is volgens Ronald Oosterman van Vice Versa Onderwijscatering een voorbeeld voor veel scholen. “Het gaat om de bewustwording. Daar moet je iedereen bij betrekken: catering, sport en bewegen, docenten, ouders. Gezonde voeding moet een integraal iets worden op de school. Pas als dat lukt zien wij in de kantine dat leerlingen de gezonde producten ook werkelijk gaan kopen.”

Projectweek

Tijdens de projectweek kregen de leerlingen een door één van de docenten ontwikkeld lespakket over gezonde voeding aangeboden. Onderdeel daarvan was dat ze gedurende die week precies moesten bijhouden wat ze eten en hoeveel calorieën daarmee gemoeid zijn. Daarnaast waren er tal van activiteiten: gastlessen van diëtisten van een zorginstelling, lifestyle-voorlichting, zumbadansen, schaatsen, een optreden van een Antilliaanse brassband waarbij fruit werd uitgedeeld. Gedurende de week werden diverse gezondheidstesten gedaan. Tijdens een lunch, georganiseerd door Vice Versa Onderwijscatering, kregen de leerlingen een broodtrommel waar een calorieënmeter op staat. Om ook de ouders en medewerkers bij het project te betrekken werd voor hen een lezing georganiseerd met Olympisch roeikampioene Kirsten van der Kolk.

Stukje opvoeding

Het is de bedoeling dat de projectweek eens in de twee jaar herhaald wordt, zodat iedere leerling deze een keer meemaakt in de tijd dat hij les krijgt op het Junior College. Tijdens normale lesweken wordt gezond leven door Yvonne Kapiteijn-Baltus vooral gezien als een stukje opvoeding. “De kinderen die hier naartoe gaan komen net van de basisschool en zijn nog heel ontvankelijk voor dit soort dingen. Daar zijn we best streng is. Er mag niet worden gerookt, we willen niet dat hier ‘s ochtends om tien uur al kinderen met een zak chips rondlopen en we verkopen in de kantine geen snacks zoals saucijzenbroodjes. Maar het belangrijkste is dat je daar ook tijdens de lessen aandacht aan besteedt. Dus het is heel breed. We proberen ze gewoon een stuk levenshouding aan te leren, een stuk opvoeding wat ze meenemen als ze over twee jaar naar een andere school gaan.”

 

Het aanbieden van gezonde voeding in de kantine alleen is niet voldoende. Het gaat om de bewustwording. Gezonde voeding moet een integraal iets worden in het leven op de school. Pas als dat lukt gaan leerlingen de gezonde producten ook werkelijk kopen.
In de projectweek ´Week van de Gezonde School´ kregen de leerlingen tijdens een lunch, georganiseerd door Vice Versa, een broodtrommel waar een calorieënmeter op staat. Gedurende een week moesten ze bijhouden wat ze eten en hoeveel calorieën daarmee gemoeid zijn.

Aansluiting bij de overheid

De manier waarop het Junior College omgaat met voeding sluit volgens Ronald Oosterman goed aan bij het overheidsbeleid. “De overheid heeft veel aandacht voor obesitas, iedereen moet weten hoe je daarmee omgaat. Een kind dat te dik is moet weten dat als het chips eet, het niet ‘s avonds ook nog eens naar de snackbar moet gaan of thuis iets calorierijks moet eten. Als je dat weet te bereiken ben je een heel eind.” Hij hoopt dat de Gezonde Week ook bij ouders een belletje doet rinkelen, met name door de boodschap ‘neem een broodtrommel mee van huis’. “De mentaliteit verandert, iedereen heeft het druk en dan wil een ontbijt er weleens bij inschieten. En wij vinden het best als een kind eens een keertje wat anders neemt, maar hij moet wel weten waar hij mee bezig is. Dus begin met een goed ontbijt, neem een broodtrommel mee.”

Op andere scholen

Na het succes van de Gezonde Week bij het Junior College gaat Vice Versa Onderwijscatering andere scholen helpen om deze benadering van de gezonde school ook bij hen in te voeren. “We proberen met werkgroepen op die scholen gezond beleid uit te zetten en de boodschap op de prijslijsten te communiceren. Maar dan moet het binnen de scholen wel breed gedragen worden. Want als de directie er niet achter staat wordt het niks. Een cateraar kan dit niet alleen.”

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Advertentie

Agenda

Geen evenementen

mei uitgave

Partners