Rob Hanssen, Cormet: "Onderwijscatering betekent ook anticiperen op het primaire proces"

E-mailadres Afdrukken

“Niet leveren wat je het beste uitkomt, maar inspelen op de wensen van de onderwijsinstelling. Dat is de kracht van schoolcateraar Cormet, die mij maar zeker de scholen aanspreekt”. Komend uit een horecafamilie is Rob Hanssen (op de foto met stropdas tussen 'zijn' leerlingen), als regiomanager voor Zuid Holland, gepokt en gemazeld in de horeca en weet hij klantgerichtheid naar waarde te schatten. Het verbaast hem niet dat Cormet de “kameleon” in het onderwijs wordt genoemd. Zij zijn in staat om zich zeer flexibel aan de snel veranderende wens binnen onderwijsinstellingen aan te passen. Rob Hanssen verzorgt sinds het begin van dit schooljaar ook de restauratieve diensten voor alle locaties van het ROC Albeda College in Rotterdam.

De selectie is door middel van een aanbesteding tot stand gekomen. Volgens Frank Metzelaars, directeur van Cormet Schoolcatering BV heeft het Albeda College niet alleen naar zaken als kwaliteit, financieel plan, mogelijkheid voor detachering, flexibiliteit op zowel grote als kleine locaties, verantwoorde en gezonde voeding gekeken. Ook de mogelijkheden die een cateraar kan bieden op het gebied van implementatie in het primaire proces bij de commerciële uitbating, hebben bij hun keuze zwaar meegewogen. Het Albeda College kent al een hele historie op het gebied van catering. Uiteraard is Frank Metzelaars blij met de gunning en beschouwt het als een uitdaging om ook het Albeda College, als nieuwe opdrachtgever, een cateringvoorziening cq. partnership voor de lange termijn te mogen bieden.

Maatschappelijk ondernemen

Cormet verzorgt de catering op de meeste grote ROC’s in Nederland. Vanuit deze jarenlange ervaring zegt deze scholencateraar te weten dat competentie gericht onderwijs, in combinatie met maatwerk en een verantwoord assortiment, een hot item bij de diverse ROC's is. Daarom is Cormet een erkend Leerbedrijf waaraan deskundige leermeesters zijn verbonden. Deze creëren, in nauw overleg met de diverse opleidingen, werkplekken waarin de visie van het “echte bedrijfsleven” wordt nagebootst. Hier wordt onder druk gepresteerd, in een sfeer die de leerling straks bij een baas ook kan verwachten.

Het ROC Albeda College beschikt over diverse eigen onderwijsrestaurants die vanuit de opleiding samen met de leerlingen worden gerund. Deze restaurants worden gebruikt voor gasten die zoveel mogelijk via reservering komen eten. Rob Hanssen ziet de aanwezigheid van eigen restaurants niet als een belemmering voor de exploitatie van de restaurants van Cormet. In tegendeel zelfs: “Op de meeste scholen is er juist sprake van een plezierige samenwerking. Ruimten worden over en weer gebruikt, Bij evenementen wordt nauw samengewerkt, ervaringen worden uitgewisseld etc. Ook wij hebben als onderwijsleerbedrijf ruime ervaring en bieden werkplaatsen aan die geheel zijn in te passen in de visie van het ROC.” Zo zegt Rob Hanssen in de regio voor Cormet samen met “zijn” leerlingen diverse lunchrooms en Grand Café’s en winkeltjes te runnen. “Niet alleen voor de afdeling Horeca, maar ook voor afdelingen Facilitair en Economy bieden wij diverse mogelijkheden aan zoals bijvoorbeeld het ondersteunen van banquetingactiviteiten.”

Eigen producten afnemen

Op de locatie aan de Rosestraat in Rotterdam, waar vele duizenden deelnemers geregistreerd staan, exploiteert Cormet twee commerciële restaurants. Daarnaast is er voor deelnemers en personeelsleden een echte Lunchroom ingericht, waar Rob Hanssen de leerlingen(deelnemers) onder de vlag van Cormet aanstuurt. Omdat de leerlingen verantwoordelijk zijn voor de exploitatie beschikt deze locatie over een eigen onderwijs leerbedrijf met een eigen erkenning.

Het was een duidelijke wens van het bestuur om de Lunchroom als een extra aanvulling op het gebruikelijke assortiment te beschouwen en niet als een derde kantine. Hier wordt bijvoorbeeld een luxe espresso geserveerd of een luxe broodje in combinatie met verse sappen gepresenteerd. Alle facetten van inkoop, bereiding, serveren, afrekenen, uitruimen, afwassen, haccp etc. komen hier voor de leerlingen aan bod.

Binnen de diverse opleidingen zoals de afdeling Bakkerij/Patiserie worden allerhande hoogwaardige producten vervaardigd. Cormet biedt door haar dienstverlening een gegarandeerde afname van alle producten zoals: brood, luxe broodjes, marsepein, chocolade, koekjes, gebak, taartjes etc.

Een groot deel van de producten worden verkocht in de Lunchroom en een ander deel in een speciaal daarvoor ingericht winkeltje; dat ook onder aansturing van Cormet valt.

Denken aan de medelanders

Cormet heeft aan de wieg gestaan van het ontwikkelen van voedingsconcepten binnen onderwijsinstellingen en onderhoud nauw contact met het Voedingscentrum en diverse gemeentelijke diensten. Niet alleen is ruime ervaring aanwezig op het terrein van gezonde voeding, ook biologische en ecologische producten ontbreken niet. Rob Hanssen: “De twee kantines zijn ook weer een uiting van ons flexibele karakter (kameleon). Iedere kantine bedient een eigen doelgroep. In de ene kantine is er veel vraag naar gezond en biologisch. Hier is een saladebar ingericht aangevuld met vers fruit en verse soepen terwijl in de andere kantine meer vraag is naar halal-producten. Hier zijn dus meer buitenlandse gerechtjes te vinden met kip, broodje kapsalon, bara en Turkse pizza. Dat deze worden gewaardeerd meet Rob Hanssen af aan het feit dat de halalhapkar die al jaren voor de deur staat, steeds minder klandizie krijgt. “Wat de directie en de politie niet voor elkaar kreeg, vindt nu zijn “eigen” weg.

Bekijk voor meer informatie de bedrijfspresentatie van Cormet Schoolcatering

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

december uitgave

Partners