Wim Hartkamp, gezonde school coördinator ROC Aventus: “De samenwerking met Cormet Campuscatering bevordert gezondheid studenten!”

E-mailadres Afdrukken

Dat ROC Aventus naast de Gezonde Schoolkantineschaal ook het vignet Gezonde School heeft ontvangen, is een erkenning dat structureel wordt gewerkt aan het verbeteren van de gezondheid van hun studenten en medewerkers. Wim Hartkamp, gezonde school coördinator van ROC Aventus locatie Middelweg over de gezonde school, de gezonde schoolkantine en de samenwerking met Cormet Campuscatering: “Werken aan gezondheid loont”.

Wim Hartkamp benadrukt dat de samenwerking tussen de school en haar cateraar van essentieel belang is. “Beiden hebben hierin verantwoordelijkheid en kunnen niet zonder elkaar”.


Wim Hartkamp: “Duurzaamheid en een gezonde leefstijl voor personeel en studenten zijn maatschappelijke onderwerpen waar het ROC Aventus niet om heen kan. Met het vignet wil Aventus aan hun studenten en ouders laten zien dat zij de gezondheid van hun studenten erg belangrijk vindt. Een gezonde levensstijl draagt bij aan betere schoolprestaties en minder schooluitval. Ook vindt Aventus het belangrijk dat studenten leren om te gaan met de (lichamelijke) belasting van een beroep dat zij gaan kiezen en dat ze inzicht krijgen hoe ze gezond kunnen blijven in hun toekomstige werk.  Bovendien verbindt de Gezonde School en brengt samenhang in een aantal onderwerpen die belangrijk zijn voor het school- en leefklimaat op een schoollocatie. Wil je als school serieus genomen worden dan moet je aandacht besteden aan deze onderwerpen. Het RIVM ondersteunt dat ook nog eens met subsidie om het gezonde school Vignet te kunnen behalen.”

Hoe wordt dat in praktijk gebracht?
Wim Hartkamp: “Wij hebben beroepsgerichte clinics o.a. de TestJeLeefstijl waar de studenten feedback krijgen over hun fitheidniveau en wij in deze lessenserie aandacht besteden aan de relatie bewegen en calorieverbruik. Daarnaast geven wij beroepsgerichte fitness in de lessen Bewegen&Beroep en confronteren de studenten met hun conditie en proberen hun belastbaarheid te vergroten. Daarnaast is de link met de gezonde schoolkantine van belang, want voldoende bewegen en gezond eten leveren een bijdrage aan een gezonde leefstijl.”

Daarvoor heeft de kantine van de Middelweg in samenwerking met Cormet Campuscatering een facelift gekregen en worden studenten verleid vooral gezond en lekker te lunchen tijdens de pauzes. Hiervoor is het hele assortiment aangepast. Op basis hiervan heeft ROC Aventus samen met Cormet Campuscatering de Schaal voor de Gezonde Schoolkantine van het Voedingscentrum gekregen. Ook staan er drie watertappunten in het gebouw waar studenten zelf hun verse water kunnen tappen.

Bewustwording van gezonde voeding gebeurt daarnaast in de lessen Loopbaan Burgerschap, waarin bij alle opleidingen in het onderwijsleerprogramma voeding behandeld wordt. Het aanbod in de kantine is het verlengstuk hiervan.


GreenHouse-formule
Wim Hartkamp benadrukt dat de samenwerking tussen de school en haar cateraar van essentieel belang is. “Beiden hebben hierin verantwoordelijkheid en kunnen niet zonder elkaar”. Deze is terug te vinden in de opzet van de gezonde schoolkantine op de locatie Middelweg. Wim Hartkamp: “Het aanbod is sterk verbeterd naar de gezonde kant. Belangrijk daarbij is dat gezond ook lekker is. De hele uitstraling en manier van presenteren (GreenHouse formule van Cormet Campuscatering) nodigen daarbij ook uit om gezond te kiezen en in de kantine te gaan zitten. Bewustwording van gezonde voeding gebeurt daarnaast in de lessen Loopbaan Burgerschap, waarin bij alle opleidingen in het onderwijsleerprogramma voeding behandeld wordt. Het aanbod in de kantine is het verlengstuk hiervan.”

Werklunch met studenten
Wim Hartkamp: “Het kan altijd weer beter en het is vooral belangrijk om goed naar de studenten te blijven luisteren, zij zijn de primaire klanten. Daarom organiseren wij binnenkort een werklunch met studenten en Cormet Campuscatering om van elkaar te horen en te leren. Daarnaast wil de sector Z&W van ROC Aventus de gezonde school verder uitbouwen. Het doel is om meerdere vignetten te behalen. De sector Z&W wil daarbij een voorbeeldfunctie zijn voor de andere sectoren van ROC Aventus, zodat zij misschien dit beleid overnemen.

Werken aan gezonde toekomst
Tenslotte draagt De Gezonde School bij aan een goede promotie van het gezondheid en veiligheidsbeleid van ROC Aventus. Studenten en ouders zien dat deze locatie er alles aan doet om studenten een plek te bieden waar het fijn en veilig is, er een rookbeleid is en er een goede samenwerking is met Cormet Camuscatering, zodat er gezonde voeding aangeboden kan worden in de schoolkantine. Wij zien de toekomst van De Gezonde School en De Gezonde Schoolkantine dan ook met vertrouwen tegemoet.”

Bekijk ook de bedrijfspresentatie van Cormet Campuscatering
 

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

laatste uitgave