Weg met onnodig verbruik!

E-mailadres Afdrukken

Studentenhuisvesters DUWO en Idealis ontwikkelden een thermostaat die zo slim is dat de verwarming in ruimtes zich automatisch aanpast aan het gebruik. Tijdens een pilot leverde dit wel 20% energiebesparing op.


Slimme thermostaat 

Bijna iedereen vergeet wel eens de verwarming lager te zetten. Dan staat de verwarming tijdens afwezigheid onnodig aan, wat veel energie kost. In scholen en studentenhuizen is het niet veel anders. Studentenhuisvesters DUWO en Idealis hebben daar een perfecte oplossing voor gevonden. Namelijk een thermostaat die zo slim is, dat de verwarming van de ruimtes zich automatisch aanpast aan het gebruik van de ruimte. Tijdens een pilot in studentenwoningen werd een besparing van 20% gemeten. 
 

Pilot Studentenwoningen

Idealis begon in het voorjaar van 2019 met een pilot met 14 kamers in de studentenflat Hoevestein in Wageningen. DUWO deed al eerder een proef in de studentenflat aan de Roland Holstlaan in Delft. Die was zo succesvol, dat binnenkort alle 375 woningen van de slimme ruimteregeling worden voorzien.

De bewoners waren bovendien positief over het eenvoudige gebruik ervan. Overigens gaat bij afwezigheid de temperatuur niet omlaag naar een vaste waarde, maar naar een niveau op basis van het gebruikersprofiel: dus vier graden lager dan de gewenste kamertemperatuur. 
 

Ook ideaal voor scholen

Deze technologie kan daarom ook goed gebruikt worden door scholen. Immers, veel scholen zitten nog in oude complexen met relatief hoge energiekosten omdat de gebouwen matig tot slecht zijn geïsoleerd. De ruimteregeling ‘en:key’ kan schoolbesturen helpen flink gas te besparen. 
 

Hoe het werkt 

De slimme thermostaat is een ruimteregeling met de naam ‘en:key’ en bestaat uit een radiatorventiel en een zelflerende ruimtesensor. Het radiatorventiel wordt draadloos aangestuurd door de sensor, die detecteert of er personen aanwezig zijn. De sensor bouwt een gebruikersprofiel op en houdt deze actueel bij. De sensor bedient tot vier radiatoren en zorgt ervoor dat bij afwezigheid of open ramen, de temperatuur automatisch vier graden naar beneden gaat.


Eenvoudige installatie
Voor installatie van de ruimteregeling hoeft geen elektrische voeding te worden aangelegd. Geen hak- of breekwerk, dus een snelle en eenvoudige montage.

Dit artikel wordt u aangeboden door: 
Kieback&Peter Nederland B.V. 
Tel.: (0341) 27 80 20 
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
www.kieback-peter.nl

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

december uitgave

Partners