Onderwijs in een bedrijf

E-mailadres Afdrukken

De veranderende arbeidsmarkt stelt nieuwe eisen aan het mbo, maar de instellingen spelen hier onvoldoende op in waardoor een mismatch op de arbeidsmarkt dreigt. Dat was eind 2017 de harde conclusie uit het onderzoek ‘Beroep op het mbo’ van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) onder docenten, leidinggevenden, studenten en intermediairs in het mbo.


Gerda Eerdmans, voorzitter van het college van bestuur MBO Amersfoort zegt: “Het klopt dat het bedrijfsleven telkens in beweging is. Daarom is het voor mbo-instellingen ook essentieel om goed met het bedrijfsleven samen te werken. Niet alleen bij het vaststellen van het onderwijsprogramma, maar ook door studenten dagelijks kennis te laten maken met wat er op de werkvloer speelt. Wij noemen dat lerend werken en werkend leren.”

Op de werkvloer
Het liefst wil Eerdmans de studenten zo veel mogelijk op de werkvloer van een echt bedrijf opleiden en daar eventueel ook het theorieonderwijs verzorgen. Dat gebeurt onder andere bij drankenhandel Scheerder waarmee recent een overeenkomst is gesloten om 18 studenten op te leiden tot logistiek medewerker. Maar zoiets is uitzonderlijk en niet altijd mogelijk. “Als er geen bedrijf te vinden is organiseren we het zelf”, zegt Eerdmans. “Zo hebben we een aantal onderwijsbedrijven, waar studenten de mogelijkheid krijgen om onder begeleiding van een instructeurs werkend te leren. Op deze manier weten de studenten precies wat er speelt op de werkvloer.”

Lees hier het hele artikel.

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Advertentie

Agenda

Geen evenementen

maart uitgave

Partners