Tussen droom en daad

E-mailadres Afdrukken

Tussen droom en daad staan wetten en praktische bezwaren, maar gelukkig ook mensen die deze kunnen beïnvloeden; bijvoorbeeld als het gaat om onderwijshuisvesting. Ze ontmoeten elkaar op 30 november 2017 tijdens de najaarsbijeenkomst van Bouwstenen voor Sociaal.


De ene schoolbestuurder droomt van een mooi en inspirerend schoolgebouw die het leren ondersteunt. De ander droomt van kleinschalige nieuwbouw of een kindcentrum in gemeente X of Y. Niemand kan een dergelijke droom in zijn eentje realiseren en er zijn veel mensen en belangen om rekening mee te houden.

Hobbels om te nemen
Samen komen we een heel eind in het verbeteren van de leeromgeving, tenminste als we de nodige hobbels weten te overwinnen en een goede strategie te pakken hebben. Want dat is wat er nodig is om vooruit te komen in de onderwijshuisvesting. Zoiets is niet eenvoudig, want “het systeem” zit ons danig in de weg. Een systeem dat destijds wel een bedoeling had, maar een bedoeling die we niet altijd meer begrijpen. We hebben ook niet één, twee, drie een oplossing.   

Blik op de bedoeling
Tijdens de najaarsbijeenkomst van Bouwstenen voor Sociaal kijken we opnieuw naar de bedoeling van schoolgebouwen en ander maatschappelijk vastgoed. Ook kijken we naar de voorwaarden waarin het tot stand komt en in stand wordt gehouden. Gaat dat goed? Wat kan beter? Rinda den Besten, ex wethouder Utrecht en nu voorzitter van de PO-raad geeft ter inspiratie haar visie op het doel en hoe we dat kunnen bereiken. En er zijn sessies over bijvoorbeeld de afweging tussen nieuwbouw en renovatie, het verduurzamen van de gebouwen en de informatievoorziening voor goed portefeuillemanagement.    

Gesprek met Commissie Nijpels
Ook kunt u die dag in gesprek met de Commissie Nijpels, een commissie bestaande uit gemeenten en schoolbesturen onder voorzitterschap van burgemeester Nijpels van Opmeer. Deze commissie heeft een voorstel geschreven hoe de renovatie van onderwijsgebouwen financieel en juridisch beter kan worden geregeld. Helpt dit voorstel ons vooruit? Wat kunnen we de Commissie nog meegeven?

Gezamenlijke agenda
Het wordt een dag waarin bestuurders en professionals uit het werkveld elkaar ontmoeten, met elkaar in gesprek gaan en elkaar vooruit helpen met als doel dromen zo veel mogelijk werkelijkheid te laten worden.
De dag wordt afgesloten met een gesprek over de Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2018, de samenwerkingsagenda voor partijen in het maatschappelijk werkveld en tevens het werkbriefje van Bouwstenen voor Sociaal. Dus doe mee en zorg dat uw punt op de agenda komt.

Wilt u erbij zijn op donderdag 30 november a.s. in de Basiliek in Veenendaal? Meld u dan aan via de website www.agendamaatschappelijkvastgoed.nl

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Agenda

04 november: Privacy in het onderwijs

Laatste uitgave