Mark Zwanenberg, directeur OmniLAN: “Het Management Informatie Systeem levert gebruiksgemak en bespaart kosten”

E-mailadres Afdrukken

“Wat een schoolbestuur écht zou willen is een totaal overzicht waarmee hij alle faciliteiten in zijn schoolgebouw met één druk op de knop kan beheren. Met een Management Informatie Systemen (MIS) kan dit!” Dit zegt Mark Zwanenberg. Hij noemt zich systeem architect en zoals de bedrijfsnaam OmniLAN B.V. doet vermoeden, is hun specialiteit het ontwikkelen, adviseren en leveren van diensten voor de volledige integratie van alle mogelijke gebouwgebonden installaties tot één compleet managementsysteem. Schoolfacilities sprak met hem.


Volgens Mark Zwanenberg is er in de meeste onderwijsgebouwen op het gebied van Management Informatie Systemen (MIS) nog te weinig geïntegreerd. Tussen de gebouwgebonden en niet-gebouwgebonden installaties bestaat een grote scheiding, terwijl MIS het mogelijk maakt om alle zaken te verbinden, overlap te verminderen en middels een goed samenwerkingsverband tussen de softwareleverancier, installateurs en overige leveranciers een inhaalslag te maken. Het levert een schoolbestuur veel informatie op die leiden tot meer efficiency en gebruiksgemak, maar vooral: kostenbesparing.

Totale integratie
De resultaten van totale integratie met MIS zijn heel divers. Enerzijds is er een 'op maat gemaakt' platform voor het schoolbestuur, waarin zaken opgenomen kunnen zijn als energieverbruik, waterverbruik en eventuele calamiteiten als waterlekkage, rookontwikkeling, aanwezigheidsregistratie en andere bedrijfsmatige zaken. Anderzijds kan men een platform creëren voor de gebruiker waarin het overzicht en bediening zijn ondergebracht van verwarming, verlichting, betaalsystemen, lockersystemen, toegangs- en aanwezigheidscontrole. Ook wanneer het schoolbestuur kiest voor de aanschaf van duurzame investeringen als zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen kan dat in het systeem geïntegreerd en inzichtelijk gemaakt worden.


Belangrijk binnen het MIS is volgens Mark Zwanenberg, dat de bijbehorende software op elkaar is afgestemd. “Het voorkomt dat er overlap ontstaat tussen de diverse softwarepakketten, waardoor kosten bespaard kunnen worden, naast natuurlijk de besparing die al gemaakt wordt door het automatisch uitschakelen van verlichting en verwarming als er niemand aanwezig is.”

Centraal te monitoren
Met toegangscontrole is eenvoudig te monitoren wie er wel en niet in het gebouw aanwezig mogen zijn. Ook is in één oogopslag te zien wie er wél had moeten zijn maar niet is en de leerlingen toegang geven tot hun locker, kopieermachine of het betaalsysteem van de diverse vendingapparaten. Dit systeem is zeer toegankelijk en te beheren via telefoon, laptop of pc.

Mark Zwanenberg: “De conciërge hoeft ’s avonds dus niet meer alle deuren na te voelen of deze dicht zijn, want dat ziet hij direct als hij inlogt in het MIS. Cybrotech vormt het hart van het gebouwbeheersysteem. Dit bestaat uit een basiscontroller, die naar wens en behoefte uit te breiden is met modules. Het systeem werkt met open protocollen, zodat de onderwijsinstelling minder leveranciersafhankelijk is en communiceert via ethernet of wifi.”

Uitgangspunten
Van belang vindt Mark Zwanenberg, wat er ook in de toekomst wordt uitgevonden, dat een onderwijsinstelling (bij voorkeur) over een open protocol beschikt. Hierdoor kan het in het systeem worden opgenomen en op eenvoudige wijze worden beheerd.

Tevens kan Cybrotech koppelen op de reeds bestaande systemen zoals BACnet, KNX/EIB, Lonmark etc. Hierdoor wordt optimale integratie mogelijk gemaakt met systemen van derden en vindt er geen desinvestering plaats. “Dit doen wij op basis van onze visie dat alle producten en diensten die we aanbieden als geheel moeten kunnen worden toegepast. Of het nu gaat over verlichting, verwarming, toegangscontrole, draadloos schakelen, bewakingscamera's, etc. Wij kunnen een oplossing brengen voor alles wat daarmee samenhangt.”

Onlosmakelijk verbonden met deze visie, noemde Mark Zwanenberg de overtuiging en eis dat alle toegepaste producten, technieken en systemen voldoende openheid moeten hebben om tot een echt open platform te komen. In dit verband noemde hij open en vrije protocollen zoals Ethernet TCP/IP, CAN, RS323, RS485, A-Bus, DSI, Dali, GSM, GPRS, etc.

Inzicht in kosten en security
“Wij denken in oplossingen en kunnen voor scholen een platform maken dat de informatie voor alle betrokkenen inzichtelijk maakt. Hierbij kan onderscheid worden gemaakt in gewenste informatie en functie gerelateerde toegang tot het systeem. De informatie die een schoolbestuur wenst en nodig heeft is van een andere aard dan de beheersmogelijkheden van de conciërge of ander personeel. Wij kunnen samen met de softwareleverancier/system integrator een passende oplossing bedenken die toegespitst is op de specifieke wensen van een schoolbestuur en de gebouwbeheerders. Wanneer de gewenste informatie is verkregen, kan deze worden geïntegreerd en ook centraal worden opgeslagen. Dit kan op een eigen maar ook externe server. Informatie over aanwezigheidsregistratie, energieverbruik, informatie over deuren die open staan, verlichting die aan is, verwarming die aan of uit staat etc etc. kan worden gebruikt om inzicht te krijgen in kosten van het gebouw, maar ook security is hierop van toepassing."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met OmniLAN B.V.
Mark Zwanenberg | 0412 - 751 276 | Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. | www.omnilan.eu

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

december uitgave

Partners