Nieuwe scholen ondanks krimp

E-mailadres Afdrukken

Het aantal leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs daalt. Tegelijkertijd komen er  nieuwe scholen bij. Zo openen steeds meer vrijescholen hun deuren: de toename aan leerlingen telde daar de laatste vijf jaar zo’n twintig procent. Dit soort onderwijs waarbij niet alleen de prestaties centraal staan maar ook de persoonlijke ontwikkeling, blijkt een gat in de markt.


De harde cijfers: in 2012 zaten er landelijk nog circa 1,6 miljoen kinderen op de basisschool. Vanwege de krimp daalde dit aantal in vier jaar tijd met circa 71.000 naar 1,529.000. Volgens de prognoses zal die afname in de toekomst doorzetten. In het voortgezet onderwijs loopt het aantal sinds 2016 af met zo’n 1,5 procent per jaar, met een verdere verwachte daling van 115.000 leerlingen in 2028.

Tóch startte Miriam Lensen in 2017 een particuliere basisschool in De Bilt en twee middelbare scholen voor mavo, havo en vwo in Utrecht en Laren, genaamd de scholen van HIP. Lachend: “Als je afgaat op de demografische cijfers zou je me voor gek verklaren.” Maar dát is Lensen zeker niet. Ze werkte elf jaar als juf in het primair onderwijs en richtte in 2006 een instituut voor huiswerkbegeleiding op. Inmiddels zijn dat er 16, allemaal gevestigd in de regio Utrecht.

Lees hier het hele artikel.

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Advertentie

Agenda

Geen evenementen

maart uitgave

Partners