Assortiment

Catering - Assortiment

Minder dan 10 procent VO scholen heeft gezonde schoolkantine

Minder dan 10 procent VO scholen heeft gezonde schoolkantine

Waar zijn we nu helemaal mee bezig? Dat vroegen wij, Cormet Campuscatering, ons af, toen wij het nieuws rondom het, vooralsnog, mislukken van de gezonde schoolkantine op middelbare scholen, tot ons namen. Anno 2014 is de conclusie na ongeveer 5 jaar intensief overheidsbeleid, dat minder dan 10% van deze scholen een gezonde schoolkantine heeft. Aanleiding voor het Voedingscentrum om bij Minister Schippers te vragen om subsidieverlening voor, in ieder geval, dit jaar. Wij zeggen, prachtig, dat er geld blijft vrijkomen om hard te kunnen werken aan de gezonde schoolkantine. Het is alleen zo ontzettend jammer dat nu al 4 jaar lang, een naar onze mening, heilloze weg wordt bewandeld. Als u ons volgt in de markt, dan weet u, dat wij ons vanaf het begin in 2011, hebben verzet tegen de inhoud en intentie van het Handvest Gezonde Schoolkantine. Graag maken wij vanuit onze visie een stap terug naar het verleden, hoe werkt het anno 2014 in de praktijk en wat te doen voor de toekomst!

 
Catering - Assortiment

Hans Janssen, Bedrijfsleider Tuinbouw: “Cormet en De Hoge Born zorgen voor een gezond, lekker en regionaal assortiment”

Op 10 oktober 2012, de Dag van de Duurzaamheid, organiseerde Cormet Campuscatering bij de Wageningen UR in het bedrijfsrestaurant in het Forum een Minimarkt. Leveranciers van Cormet demonstreerden hun producten en gaven informatie over de duurzaamheid daarvan. Voor één van hen, zorglandgoed De Hoge Born, producent van eerlijke streekproducten en gelegen op nog geen kilometer afstand van de campus, was het de aftrap van een veelbelovende samenwerking. Bedrijfsleider Tuinbouw Hans Janssen: “Wat is er mooier dan dat de krop sla op het veld waar je 's-morgens langs fietst 's-middags tussen een broodje op je bord ligt?”

Catering - Assortiment

Rijkent Cornelius: “Een gezonde school vraagt om meer dan het neerzetten van een appeltje en een vers broodje op de counter”

Cormet Schoolcatering en adviesorganisatie Schoolpartners hebben samen de NOT Innovatieprijs 2011 gewonnen in de categorie 'Innovatieve toepassingen van facilitaire producten, inrichtingen of diensten ten behoeve van het onderwijs'. De cateraar kreeg de prijs voor de inspanningen om de belangstelling onder kinderen voor een gezonde leefstijl te bevorderen. Naast het aanbieden van gezonde voeding wordt gewerkt aan het vergroten van de kennis van leerlingen. Het concept sluit naadloos aan bij de Gezonde School. Schoolfacilities sprak met Beeltje Liefers van Schoolpartners en Rijkent Cornelius en Frank Metzelaar van Cormet.

Catering - Assortiment

Jochem Wellinga: "Binnen de bedrijfsvoering van Inholland is duurzaamheid een belangrijk speerpunt"

Dat binnen de bedrijfsvoering van Hogeschool Inholland duurzaamheid een belangrijk speerpunt is, blijkt wel uit de aanstelling van Jochem Wellinga als coördinator duurzaamheid en energie. Duurzaamheid begint voor Inholland bij duurzaam bouwen, maar ze gaan veel verder. Zodra er voor producten of diensten zogenaamde duurzaamheidcriteria door de overheid zijn opgezet, neemt Inholland ze over bij een aanbesteding. Dit leidde ertoe dat de keuze voor duurzame catering op Cormet Campuscatering viel. Hiervoor is directeur Gosse Visser verantwoordelijk. Schoolfacilities sprak met hen.

Catering - Assortiment

Onderwijs neemt zelf haar verantwoordelijkheid voor cateringassortiment

Onderwijs neemt zelf haar verantwoordelijkheid voor cateringassortiment. Dat mag als belangrijkste conclusie worden beschouwd van het rondetafelgesprek, dat HTC Advies uit Hoorn organiseerde rond het thema gezonde voeding op scholen. Hierbij geïnspireerd door belangengroepen als overheid, Voedingscentrum en de GGD die veel druk leggen op scholen om aandacht aan dit onderwerp te besteden. Zelfs met als doelstelling dat in 2015 alle scholen een “gezond assortiment” moeten voeren. Uit de discussie met inkopers vanuit het VO en HBO en vertegenwoordigers van onderwijscateraars bleek eens te meer dat “gezonde voeding een containerbegrip is”.

Catering - Assortiment

Onderwijscateraars: "Gezonde voeding is verworden tot een containerbegrip"

In de overtuiging dat er geen slechte voedingsproducten bestaan, maar wel slecht gebruik ervan, namen de vier belangrijkste landelijke scholencateraars deel aan een rondetafelgesprek met als thema: ‘Is een gezonde kantine wel haalbaar?’ Plaats van handeling was het Koning Willem 1 College in Den Bosch, waar Ine Engelkes namens het roc aan de discussie deelnam. Zij zette tevens de toon met de mededeling dat bij het KWIC heel diep in het assortiment is gesneden, maar dat er toch weer concessies gedaan moesten omdat hun ‘klanten’ de kroketten en de frikadellen terug wilden.

Catering - Assortiment

Marc Damen, Markies Catering: "Verantwoord eten is niet langer iets voor gezondheidsfreaks"

Markies Catering promoot met het nieuwe concept "High Five - lekker eten" verantwoord eten. Rondom de verkoopcounters worden promotiematerialen ingezet die positieve associaties leggen tussen gezond eten en thema's die aansluiten bij jongeren. Volgens directeur Marc Damen van Markies Catering werkt een positieve benadering beter dan een belerende. "Als je normaal uit de Schijf van Vijf eet, is er ruimte om jezelf eens te trakteren. Alleen hebben wij dit oubollige begrip vertaald in High Five. Dat zien de scholieren als een positief gebaar."

Meer artikelen...

Trefwoorden

Laatste uitgave