help
Bekijk per jaar Bekijk per maand Bekijk per week Bekijk vandaag Zoeken Ga naar maand
Financieel management in het onderwijs
Vrijdag, 17 November 2017, 09:00

Praktische 6-daagse leergang

Financiële deskundigheid en goed financieel beheer zijn onmisbaar voor goed onderwijs. U wilt immers grip houden op uw financiën om de kwaliteit en continuïteit van uw onderwijs te garanderen. Maar hoe doet u dat? Is uw huidige kennis voldoende om grip op de financiën te houden?

De uitgebreide leergang ‘Financieel management in het onderwijs’ biedt u als financieel (mede) verantwoordelijke de gewenste kennis en instrumenten om het financieel beleid en beheer binnen uw onderwijsinstelling te sturen en te beheersen. Uw schoolbegroting, de jaarrekening, reserves en voorzieningen, uw financiële structuur en risico’s, de administratieve organisatie en de planning & control systematiek het komt allemaal uitgebreid aan bod tijdens de 6 cursusdagen.  

Het programma van de leergang ziet er in het kort als volgt uit:
Dag 1: Inleiding en behandelen financiële begrippen: lezen van balans en resultatenrekening, solvabiliteit, liquiditeit, kapitaalsratio, rendement, kengetallen.
Dag 2: Begroten en behandelen financiële gegevens eigen school. Het maken van een begroting en financiële scenario’s, het werken met de eigen gegevens
Dag 3: Managementrapportages, verslaggeving en verantwoording. Wat staat in een managementrapportage, welke rollen spelen de verschillende functionarissen, het jaarverslag en het lezen daarvan.
Dag 4: Risico-analyse en risicobeheersing. Wat zijn de grootste risico’s, welke financiële consequenties hebben deze en hoe kunt u deze beheersen?
Dag 5: Het inrichten van de administratieve organisatie en de interne controle (AO/IC). Hoe richt u de administratieve organisatie in, hoe zorgt u voor ‘checks and balances’, wat zijn valkuilen?
Dag 6: Procesverbetering en de rol van ICT. Hoe verbetert u de processen in uw organisatie en wat kan ICT daarbij betekenen?

De docenten van deze cursus Cock Raaymakers en Ronald te Loo, zijn echte vakdocenten en in het onderwijs geen onbekende. Zij werken met praktische en direct toepasbare inzichten voor de dagelijkse schoolpraktijk. Hun manier van lesgeven wordt omschreven als deskundig, enthousiast en inspirerend. Tijdens de cursusdagen is er veel ruimte en aandacht voor de eigen school specifieke zaken. Het aantal deelnemers is gemaximeerd op 12.

Tot de doelgroep voor deze cursus behoren degenen (directieleden, managers controllers en (hoofd)administrateur) die binnen de instelling of afdeling op managementniveau verantwoordelijk zijn voor het financieel beleid en beheer. Basiskennis financieel management wordt bekend veronderstelt.

De zesdaagse leergang wordt georganiseerd door het SchoolZakelijk Studiecentrum en vindt plaats op de vrijdagen 17, 24 november, 8 december 2017, 19 januari, 2 februari en 9 maart 2018 in het studiecentrum te Utrecht. De kosten voor deze leergang bedragen  € 2.375,- per persoon (vrij van BTW). Voor meer informatie en aanmelden kijk op www.schoolzakelijk.nl
 

Terug

Trefwoorden

Advertentie

Advertentie

September uitgave

Partners