Cormet Enjoy the Good Life definitief aan de slag met UvA en HvA aan ‘baanbrekend’ concept’

E-mailadres Afdrukken

“Baanbrekend”, zegt algemeen directeur Rijkent Cornelius van Cormet over het nieuwe concept waaraan zijn organisatie en de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Hogeschool van Amsterdam (HvA) vanaf 1 januari samen invulling gaan geven. “Zo’n 60 procent van alles wat we gaan doen wordt ingevuld door lokale ondernemers.”


Wens van de student en medewerker is leidend!
Frank Metzelaar en Rijkent Cornelius zijn blij en trots. De organisatie heeft net gehoord dat Compass Group, de moedermaatschappij van UvA’s en HvA’s huidige cateraar Eurest en Journey of Food, geen bezwaar aantekend tegen de gunning van het nieuwe cateringcontract van UvA en HvA aan Cormet. Dit betekent dat de dienstverlening van eten & drinken op de scholen op 1 januari definitief in handen komt van Cormet. “Hoewel we de aanbesteding hebben gewonnen met 92 procent van het totaal aantal punten (Journey of Food haalde 73 procent van het aantal punten, red.), is het altijd afwachten.” De punten waren te verdienen op het bedrijfsplan, een uitgewerkte business-case en een transitieplan.

De aanbesteding is minutieus door Cormet voorbereid, vertelt Cornelius. “Op basis van de mooie en prikkelende uitvraag van de UvA en HvA kregen wij de kans om iets totaal nieuws, verrassends en unieks neer te zetten, waarin vers en beleving centraal staan en wij de continue afstemming zoeken met de studenten en medewerkers van de UvA en HvA en de samenwerking met lokale ondernemers uit de stad Amsterdam. Dit alles onder het motto: Wij halen Amsterdam van buiten naar binnen. Hiermee kunnen wij optimaal gehoor geven aan onze ambitie tot Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en met dit nieuwe concept zijn wij in staat vanaf nu andere markten te bedienen, zoals bedrijfscatering, kantoren, instellingen en leisure”.

Omzet
Het cateringcontract van UvA en HvA is het grootste onderwijscateringcontract van Nederland, zo verteld Cornelius. “Het gaat om in totaal 13,5 miljoen euro omzet per jaar. Cormet heeft het contract voor vijf jaar gegund gekregen met een optie voor nog vijf jaar. Wanneer wij het dus goed doen, mogen wij tien jaar 72.000 studenten 8.000 medewerkers van eten en drinken laten genieten.” Cormet en de UvA en HvA delen elke campus - er zijn in totaal negen universiteitsgebouwen en vijf hogescholen met in totaal nu dertig restaurants - op in een ‘centrum’, een ‘wijk’ en een ‘buurt’. Het centrum mag je zien als de markt, het kloppend hart van de stad. Dit is een foodcourt achtig gebied, waar het naast het genieten en beleven van lekker en lokaal eten en drinken, ook gaat om ontmoeten, studeren, relaxen, onder het motto ‘Chill & Chat’. Om het centrum heen bevinden zich wijken. Daar kunnen studenten en medewerkers van de UvA en HvA even met elkaar zitten en iets lichts consumeren. Te denken viel daarbij aan een ontbijtje, een lekkere kop koffie met een muffin of een kleine lunch. Daarnaast zijn er op de campus buurtfuncties, die vooral om de collegezalen en werkplekken zijn gesitueerd en waar snel iets meegenomen kan worden of genuttigd onder het motto ‘Grab en Go’.

Samen bouwen aan Enjoy Today
Cormet zoekt in de uitrol van het concept nadrukkelijk de samenwerking op met lokale ondernemers. “Zo’n 60 procent van alles wat er wordt gepresenteerd, wordt gedaan door lokale ondernemers. Ontzettend belangrijk is dat wij in de keuze voor lokale ondernemers en het aanbod continue geleid worden door de actuele wensen van de studenten en medewerkers van de UvA en HvA. Daarin hebben wij een nauwe afstemming met het Community Management -een samenwerking van de UvA en HvA en adviesbureau ConsumerView - waarin studenten en medewerkers van alle campussen vertegenwoordigd zijn in de Enjoy Today Community. Voor ons heel belangrijk, zeker in Amsterdam waar per week gemiddeld zeven nieuwe foodformules worden geopend, maar er ook weer zeven afvallen. Wat vandaag trendy is, is het morgen niet meer. Dat gaat Community Management voor ons heel goed bijhouden. De zogenaamde Straatmanager van het Community Management overlegt continue wat de wensen van de studenten zijn en samen kijken wij hoe wij het invullen in het centrum, de wijk en de buurt. Dat kan op het foodcourt een Aziatische invulling zijn gecombineerd met lekker OerHollands en een Amerikaanse foodinvulling.” Er zijn gemiddeld vijf vaste ondernemers actief op een foodcourt plus dagelijks één wisselende ondernemer. Cornelius: “Het is een rondreizend circus, wat zorgt voor dynamiek en verrassing op de locaties. De lokale ondernemers hebben een minimaal contract van zes maanden.  Gedurende dat half jaar staan zij bijvoorbeeld op één foodcourt, maar het kan ook zijn dat er gewisseld wordt naar een ander foodcourt, op een andere campus. Wanneer een lokale ondernemer ontzettend goed aanslaat verplaatsten wij die natuurlijk nog niet. Daarnaast is er nog eens een extra aanbod van lokale ondernemers op de diverse buitenterreinen en binnenpleinen van de campussen. Daar staan foodtrucks met een verrassend en uniek assortiment.” De belevering van de locaties gebeurt via een centrale hub. “Vanuit het oogpunt van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen willen de UvA en HvA en Cormet zo min mogelijk vrachtwagens aan de poort van de campus, niet twaalf leveringen op een dag, maar slechts één. Er zijn ook geen grote voorraden, 50 procent van de huidige cateringruimtes geven we terug aan de onderwijslocaties.” Via het transport worden de ondernemers voorzien van deels verse producten en deels halffabricaten. “Er is straks geen vriezer meer te bekennen op de scholen. We koken vers, de maaltijden wordt echt ter plekke bereid. Dat geeft sfeer, beleving, verrassing en dynamiek”, zegt Cornelius.

Hoofdaannemer
Als hoofdaannemer voor eten en drinken heeft Cormet expertise in de uitrol van het concept gevraagd van enkele onderaannemers. Dit zijn Meinders Catering -voor facilitering van de centrale hub en banqueting-, WeCanteen –voor het contact en contract met de lokale ondernemers- en Maas – voor alle Vendingconcepten-. “Wij hebben voor Maas gekozen, omdat wij een duurzame oplossing willen, maar geen heel sterk merk. Het is de bedoeling dat studenten de koffie halen bij de lokale ondernemers, een sterk merk zoals Starbucks of Douwe Egberts zou kannibaliseren op die omzet”, legt Cornelius uit. Naast deze samenwerkingen, wil Cormet intensief optrekken met studentenverenigingen door de Common Rooms op de Campussen te faciliteren en de studenten in expertise over inkoop en voedselveiligheid bij te staan. Datzelfde geldt voor diverse faculteiten en opleidingen, waarmee Cormet een co-creatie aangaat met het onderwijs. “Er bestaat bijvoorbeeld de wens voor een foodlab, samenwerking met de opleiding voeding en horeca, maar ook is het mogelijk dat studenten onder onze aansturing opstarten als kleine lokale ondernemer en een eigen foodwinkeltje openen of worden gefaciliteerd met een foodtruck, waarbij zij aan dezelfde eisen moeten voldoen als alle andere lokale ondernemers. Kortom, het is samen, samen en nog eens samen.”

Medewerkers
De gunning van het contract dat jaarlijks 13,5 miljoen euro omvat is een flinke impuls voor de totale omzet van Cormet. De jaarlijks omzet van de schoolcateringmarkt is 225 miljoen euro, Cormet heeft nu een marktaandeel van 20 procent. Het personeel dat nu nog een vast contract heeft bij Eurest zal door Cormet wettelijk moeten worden overgenomen tegen hetzelfde salaris. Omdat Eurest UvA-HvA gaat verlaten werden tijdelijke contracten de afgelopen maanden al niet meer verlengd. Cormet kan die mensen eventueel overnemen. Cormet laat weten de arbeidsvoorwaarden niet te versoberen.

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Advertentie

December uitgave

Partners