Hans Janssen, Bedrijfsleider Tuinbouw: “Cormet en De Hoge Born zorgen voor een gezond, lekker en regionaal assortiment”

E-mailadres Afdrukken

Op 10 oktober 2012, de Dag van de Duurzaamheid, organiseerde Cormet Campuscatering bij de Wageningen UR in het bedrijfsrestaurant in het Forum een Minimarkt. Leveranciers van Cormet demonstreerden hun producten en gaven informatie over de duurzaamheid daarvan. Voor één van hen, zorglandgoed De Hoge Born, producent van eerlijke streekproducten en gelegen op nog geen kilometer afstand van de campus, was het de aftrap van een veelbelovende samenwerking. Bedrijfsleider Tuinbouw Hans Janssen: “Wat is er mooier dan dat de krop sla op het veld waar je 's-morgens langs fietst 's-middags tussen een broodje op je bord ligt?”

De Hoge Born is een zorgboerderij, een klein psychiatrisch ziekenhuis, waar heel veel activiteiten plaatsvinden. Er zijn faciliteiten voor de permanente behandeling van 24 psychiatrische zorgvragers en voor de dagbesteding van verstandelijk gehandicapten. Allerlei werktherapieën zijn voorhanden: een keuken met professionele kok, de huishouding, kantinefaciliteiten, schoonmaak, de boerderijwinkel en vele buitenactiviteiten. Op de bijbehorende 4,6 hectare grond en in een grote kas wordt op uiterst professionele wijze aan biologische tuinbouw gedaan. Dat levert ruim 50 soorten groente en fruit op. Het wordt verkocht aan publiek in de boerderijwinkel en aan restaurants en cateraars in de regio. “Het zijn biologische producten en wij richten ons uitsluitend op rechtstreekse afzet aan klanten. Gelukkig kan dat, want er is in deze regio veel vraag naar deze producten.”

Flexibel en exclusief

De producten bij de Hoge Born worden op maat geteeld. Als een restaurant volgend jaar meer boerenkool of capucijners wil kan dat. Ook exclusieve producten, zoals peulen, een speciaal boontje of bijvoorbeeld paarse bospeen, kunnen op aanvraag worden verbouwd. “We maken een jaarplanning voor de teelten. Die is zo precies dat we tot op de week nauwkeurig kunnen voorspellen wanneer er geoogst wordt. Voor specifieke klanten kunnen we op maat ook grote hoeveelheden verbouwen. Maar we doen ook exclusieve producten, heel kleinschalig. Daar zijn we dus heel flexibel in.”

Bij biologische teelt groeien de gewassen wat rustiger. Er wordt niet zoveel kunstmest gebruikt en de bodem blijft in conditie door een intensieve behandeling en goede vruchtwisseling. Bestrijdingsmiddelen zijn taboe. De producten zijn daardoor volgens Hans Janssen lekkerder en gezonder. “Mensen kopen onze eerlijke producten omdat het goed is voor het milieu, omdat ze voedsel uit de buurt willen, voor hun gezondheid en vanwege de smaak. Financieel kunnen we het net redden, al is het soms wel spannend.”

Wageningen UR en Cormet

De Hoge Born werkt veel samen met de Wageningen UR. Van alle proefbedrijven van de universiteiten worden de aardappelen gesorteerd en verkocht, er worden excursies en cursussen voor studenten en scholen georganiseerd, 's-winters worden de wilgen op de terreinen van de universiteit geknot, er is plaats voor onderzoek, ruimte voor stagiaires en er worden allerlei projecten op het snijvlak van landbouw en zorg gedaan. Sinds kort wordt er dagelijks groente en fruit geleverd aan Cormet, dat vanaf mei 2012 cateraar is bij de Wageningen UR.

“Frank Metzelaar, een van de directeuren van Cormet, had op de universiteit over ons gehoord, werd nieuwsgierig en kwam een keer langs. We raakten in gesprek, ik heb hem rondgeleid en uitgelegd wat we doen en we werden beiden enthousiast.” Hans Janssen maakte wel meteen duidelijk dat hij alleen openstaat voor een inhoudelijke samenwerking. “Bij de vorige cateraar mochten wij elke week een paar verse producten leveren. Die zien er prachtig uit en werden voor het plaatje op de counter gelegd, maar de soep kwam gewoon uit een pakje. Dat wil ik niet.”

Het resultaat is dat Cormet sinds september is gestart met het afnemen van producten. Dat gebeurt vooralsnog mondjesmaat, maar beide partijen hebben afgesproken de komende tijd te gaan werken aan een meer intensieve samenwerking. “Het is nog een beetje zoeken, ook voor hen. We moeten beter afstemmen wat bij hun keuken past en welke rol wij daarbij gaan spelen. Dat kost tijd en energie, maar we hebben wel de intentie uitgesproken dat we samen verder gaan.”

Dagvers en streekgebonden

Tijdens de Dag van de Duurzaamheid, organiseerde Cormet bij de Wageningen UR in het restaurant in het Forum een Minimarkt. Leveranciers demonstreerden hun producten en gaven informatie over de duurzaamheid daarvan.

Cormet streeft ernaar om dagverse en streekgebonden producten in het assortiment te hebben, geheel volgens de wens van de universiteit, maar zonder een overdreven claim te leggen op gezond en duurzaam. De biologische producten zijn wel herkenbaar, maar zullen naast de 'gewone' producten komen te liggen en deze niet vervangen. Hans Janssen: “Dat moet je ook niet willen. Sommige mensen willen gewoon iets te eten, die letten niet echt op de smaak en het interesseert hen niet waar het vandaan komt. Maar de laatste jaren is de roep om biologisch wel gegroeid, zeker op deze universiteit door de invloed van buitenlandse studenten. Die hebben dat van huis uit meer meegekregen dan wij in Nederland. Dus ik vind het verstandig dat Cormet daar nu op insteekt.”

Volgens Frank Metzelaar bestaat er per definitie geen slechte voeding, wel een slechte consumptie er van. “Wij schenken veel aandacht aan de bereidingswijze, de grootte van de porties en productiemethoden. Ook al zal niet iedereen in biologische producten geïnteresseerd zijn, toch speelt het vakmanschap van De Hoge Born daar ook een rol in. Want hun kennis van de producten en productiemethoden is van onschatbare waarde. Die kunnen we samen in de restaurants uitdragen.”

Teelt en keuken afstemmen

Afgezien van de eisen die de Wageningen UR aan Cormet stelt op het gebied van duurzaamheid en streekgebondenheid heeft de samenwerking ook een commerciële achtergrond. Producten die bij De Hoge Born worden afgenomen brengen nauwelijks vervoerskosten met zich mee doordat ze naast de deur groeien. Hans Janssen: “Als je alles meetelt, dus de lage vervoerskosten en het ontbreken van tussenhandel, zijn onze producten qua prijs vergelijkbaar met 'gewone' producten. Dat ze gezonder en lekkerder zijn krijg je er dus 'gratis' bij.”

Frank Metzelaar en Hans Janssen zijn er beiden van overtuigd dat ze veel profijt kunnen hebben van onderlinge afstemming en een goede jaarplanning. Hans Janssen: “Ik zou het liefst met de koks van Cormet in gesprek gaan. Samen een jaarplanning maken, samen een inventarisatie maken van de producten die in bepaalde periodes het makkelijkst te leveren zijn. Zij kunnen daar hun menu's op afstemmen. Op die manier maak je maximaal gebruik van de producten die in de streek verkrijgbaar zijn en kun je samen het meest verdienen.”

Bekijk ook de bedrijfspresentatie van Cormet Campuscatering

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Advertentie

September uitgave

Partners